Tutkimukset paljastavat uutta tietoa lasten koronatartunnoista maailmalla – huolestuttava löydös oireettomista lapsista: "Tämä täytyy ottaa huomioon"

Korona on vaikuttanut vain harvan suomalaisten lastenhankintasuunnitelmiin 1:52
Uutiset: Korona on vaikuttanut vain harvan suomalaisten lastenhankintasuunnitelmiin

Elokuussa julkaistu tutkimus osoittaa, että koronaviruksen oireettomana tai lähes oireettomana sairastavat lapset voivat levittää virusta eteenpäin paljon enemmän kuin vakavasti sairaat aikuiset. 

The Massachusetts General Hospital (MGH) sekä Mass General Hospital for Children tutkivat yhteensä 192 lasta, joilla epäiltiin koronavirustartuntaa tai jotka olivat olleet kontaktissa virukseen sairastuneen henkilön kanssa. 

192 tutkimukseen osallistuneesta lapsesta 49 lapsen koronatestitulos oli positiivinen. Tartunnan saaneilta lapsilta löydettiin paljon enemmän virusta hengitysteistä kuin aikuisilta, jotka olivat tehohoidossa viruksen vuoksi. 

Tutkimusta johtanut lääkäri Lael Yonker kertoi olevansa hyvin yllättynyt tuloksista.

– En uskonut, että viruskuormitus näillä lapsilla olisi niin suuri. Sairaalassa olevien potilaiden viruskuormitus oli merkittävästi pienempi kuin "terveen lapsen", joka kulkee vapaana SARS-Cov-2 virusta elimistössään. 

Oireetonkin lapsi voi tartuttaa virusta eteenpäin

MGH:n biolääkätieteellisen tutkimuksen laitoksen johtajan, tohtori Alessio Fasanon mukaan aikuiset ovat yliedustettiuna todetuissa tautitapauksissa, koska aikuisilla todetaan enemmän samankaltaisia koronaan liittyviä oireita. 

Tutkimuksessa selvisi, että vain puolella virusta kantavista lapsista oli kuumetta. Lapset saavat harvemmin vakavia oireita viruksesta, mutta he voivat levittää virusta oireettomana aikuisille, varsinkin, jos lapset käyvät koulussa. 

Tutkijat kehottavat päättäjiä ottamaan huomioon varotoimet kouluissa ja päiväkodeissa. 

– Lapset voivat mahdollisesti levittää virusta. Tämä täytyy ottaa huomioon, kun mietitään koulujen uudelleen avaamista, Yhdysvalloissa työskentelevä Fasano tiivistää. 

Tutkimus julkaistiin alun perin Journal of Pediatrics -julkaisussa. 

Toinen tutkimus kertoo samaa

Toinen samantyyppinen tutkimus osoitti, että oireettomana virusta kantavat lapset voivat levittää sitä viikkojen ajan. Washingtonilaiset tutkijat Roberta L. DeBiasi ja Meghan Delayney seurasivat eteläkorealaisia lapsia, jotka olivat sairaalassa saatuaan positiivisen koronatestituloksen.

Noin neljällä lapsella kymmenestä oli vain vähän oireita tai ei ollenkaan. Tutkijat seurasivat 91 lasta 22 eri sairaalasta ympäri Etelä-Koreaa. Tutkimuksessa selvisi, että lapsilla koronaoireiden kesto vaihtele laajasti kolmesta päivästä kolmeen viikkoon. Puolet oireista kärsivistä lapsista ja viidesosa oireettomista lapsista levittivät virusta vielä kolme viikkoa sairastumisen jälkeen.

DeBiasin ja Delayneyn tutkimus pohjautui jutussa aiemmin mainittuun tutkimukseen. 

Lasten kuolleisuus hyvin pieni

Myös Yhdistyneissä Kuningaskunnissa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että lapsilla ja nuorilla koronaoireet ovat usein hyvin lieviä. BMJ:n tutkimus tarkkaili 651 koronavirukseen sairastunutta lasta sairaaloissa Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa. 

Näistä lapsista yhteensä kuusi menehtyi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, mutta kaikilla kuudella oli jo jokin muu vakava sairaus. Tutkimuksessa todettiin, että kouluikäisistä terveistä lapsista yksikään ei ole menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. 

Lue uusimmat artikkelit koronaviruksesta!

Lähteet: New York Post, BBC

Lue myös:

    Uusimmat