Tuoko sokeriton dieetti vain lisää ongelmia elämääsi? "En lähtisi ton-päätteisiin lupauksiin"

Hyvä elämänmuutos lähtee omasta muutoshalusta. – Lupaus lähtee nimenomaan siitä, mikä tuntuisi olevan itselle hyvä juttu. Välttämättä en lähtisi -ton ja -tön-päätteisiin lupauksiin, ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa Sydänliitosta pohtii.

Se, ettei ole tyytyväinen johonkin, on hyvä asia: hyvä elämänmuutos lähtee itsestä ja omasta halusta muuttua.

– Hyvä lupaus on asia, joka tuntuu itselle tärkeältä. Se on hyödyllinen, ja siitä saa sisältöä elämään. Sitten tietenkin se, että se istuisi omaan elämäntyyliin: se ei olisi vaikea, vaan riittävän helppo, yksinkertainen, positiivinen ja toisi iloa, ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa Sydänliitosta kuvaa.

– Ei ole tarkoitus kieltäytyä jostain tai välttämättä lopettaa jonkun tekemistä, vaan nimenomaan luvata positiivisesti. Sillä on kauaskantoisia seurauksia. Ei siis lupaa, että joka päivä menee jumppaan. Tai että osallistuu maratonille keväällä, tai vastaavaa. Ne ovat aika kaukaisia lupauksia, ja ovatko kaikille edes realistisia?

Ei tiukkaa lakkoa – paitsi tupakan kohdalla

Tipaton, sokeriton, alkoholiton. Ainakin osa näistä on kuulunut monen tammikuuhun. Se, millainen ruokavaliomuutos on hyödyllisin, riippuu yksilöstä: jos viiniä hulahtaa illassa kaksi pulloa, tipaton voi olla hyvä silmien avaus.

– Lupaus lähtee nimenomaan siitä, mikä tuntuisi olevan itselle hyvä juttu. Välttämättä en lähtisi -ton ja -tön-päätteisiin lupauksiin, Pusa pohtii.

– Kokeiluna ne ovat ihan OK. Kokeile vähän aikaa, miltä lakko tuntuu ja miten se vaikuttaa elämään. Mutta mustavalkoinen ”pois jostain, lopetan jotain” ei välttämättä ole hyvä ajatus, paitsi tupakan kohdalla. Tällaiset ehdottomuudet sulkisin pois. Alkoholiakin voi käyttää kohtuudella ilman, että siitä on terveydelle haittaa.

Ainoa poikkeus on se pieni, suorakulmainen laatikko laukussasi: kaikki tupakointi haitallista.

– Siinä tavoitteena on lopettaminen. Yksi savuke vie yleensä saman tien mennessään. Myös alkoholisteilla on sama tilanne: yksikin ryyppy voi viedä alkupisteeseen. Liikkumisessa ja syömisessä voi välillä ottaa rennosti, vaikka matkan ajan, kun on lomalla.Niin – elämänmuutoksestakin saa pitää loman. Kesällä ei tarvitse vahtia syömisiään turhantarkasti. Tärkeintä olisi kohtuuteen pyrkiminen.

– Lupauksen täytyy olla sellainen, että se mahtuu omaan arvomaailmaan, elämään ja ei tuo lisää ongelmia. Ettei se vaadi hirveitä, ylimääräisiä, turhia ponnistuksia, luopumista ja mielipahaa. Sokeriton ja herkuton on siinä mielessä mielenkiintoinen päätös, että herkut eivät ole välttämättömiä ravintoaineita. Niitä ilman pärjää ravitsemuksellisesti, mutta mikä merkitys niillä muuten on elämälle? On muitakin asioita kuin terveys ja ravitsemus, Pusa muistuttaa.

– Jos menee vaikka kaverille pitkästä aikaa, kaveri on leiponut kakun, ja itse siihen toteaa ”en voi ottaa yhtään, olen sokerittomalla”, niin se on mielestäni vähän tylyä.

Koska elämänmuuton on onnistunut?

Myös elämänmuutoksessa on lupa epäonnistua, erehtyä, vaihtaa suuntaa ja muuttaa suunnitelmaa.

– Siinä mielessä karkittomat, sokerittomat ja herkuttomat kokeilut ovat jännittäviä. Ne ovat kuin seikkailua jokaiselle. Samalla tulee tutkittua sitä, mikä on oma suhde asiaan, josta haluaa irti, ja kuinka suurta roolia se näyttelee omassa elämässä. Onhan se silmiä avaavaa ja tuo jännitystä elämään, ehkä vähän kontrollin tunnettakin, jota nykyisessä monimutkaisessa maailmassa välillä kaipaa, Pusa pohtii.

– Näkisin tiukan lakon kuitenkin kokeiluna, jonka jälkeen voi tehdä suunnitelman, ettei palaa ihan siihen vanhaan tapaansa. Makuaistikin on saattanut muuttua. Suunnittelee, millä tavalla jatkan tästä eteenpäin: jos en ole täyskieltäytyjä, millä tavalla saan nauttia ja herkutella?Se, koska elämänmuutos on onnistunut, on monimutkainen kysymys. Pusan mukaan kriteeri on jokaisella omanlainen.

– Kun muutos, jota on miettinyt, pohtinut, kokeillut ja toteuttanut, rupeaa menemään selkäytimeen automaattisesti toiminnaksi, voi sanoa, että muutos on pysyvä, Pusa sanoo.

– Ainakin omalla kohdallani voin sanoa, että joka kerta kun menen lounaalle, joudun miettimään, että otan ruisleivän aterian kanssa, en vaaleaa leipää. Haluan siis lisätä kuidun saantia. Ne ovat pieniä päätöksiä päivässä, mutta kun ne toteutuvat ilman sen suurempaa ponnistusta, silloin muutos alkaa olla pysyvän puolella.

Ota ihan iisisti! Tässä hengitysharjoitus rentoutumiseen

0:49

Sydänliiton, Aivoliiton ja Diabetesliiton Yksi elämä -terveystalkoot sisältää useita hankkeita, jotka ajoittuvat vuosille 2012 - 2017. Yksi elämä -terveystalkoissa ajatuksena on, että jokainen voi osallistua ja tehdä omaa elämäänsä helpottavia ja hyvinvointia lisääviä asioita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja