Tuntuuko treenaaminen tahmealta? Personal trainereiden vinkeillä pääset eteenpäin

Personal trainer Tomin nopealla kuminauhatreenillä tehokkaasti kuntoon 4:10
KATSO MYÖS: Nappaa videolta vinkit personal trainer Tomin kuminauhatreeniin.

Jos treeni ei innosta, testaa näitä personal trainereiden vinkkejä.

Oliko uudenvuodenlupauksesi liikkua enemmän, mutta et ole saanut otettua lupauksestasi kiinni? Amerikkalaiset personal trainerit kertovat Fox News -sivustolle, miten voit pysyä kiinni treenaamisessa.

1. Keskity siihen, miksi treenaat

Valmentaja Garret Seacat kehottaa pitämään mielessä syyt sille, miksi treenaat. Ne kannattaa palauttaa mieleen useamminkin kuin kerran.

– On vaikea pysyä motivoituneena, jos et ole varma siitä, mitkä motiivisi todella ovat, hän kertoo Fox Newsille.

– Kysy itseltäsi, miksi treenaat. Kirjoita se sitten vielä paperille. Toista sitten syytä mielessäsi viisi kertaa ja tutkaile, mitä vastauksesi paljastaa. Todellinen motiivisi saattaa yllättää sinut.

2. Ala noudattaa treeniohjelmaa

Fit Healthy Momma -yrityksessä työskentelevä personal trainer Tami Smith suosittelee valitsemaan jonkin treeniohjeman ja pysymään siinä. Hänen mielestään siinä on enemmän kuin järkeä kuin erilaisten YouTube-treenivideoiden katsomisessa ilman loogista treenisuunnitelmaa.

– Kun sitoudut johonkin tiettyyn treeniohjelmaan, tulet todennäköisemmin todella noudattamaan sitä.

3. Varmista, että sinulla on treeniin tarvittavat välineet

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17
Löytyykö kahvakuulaa? Nappaa personal trainer Tomin kuuden liikkeen treeniohjelma.

Smith on huomannut monen treenaajan jättävän ohjelman kesken siksi, että heillä ei ole ollut valmiina oikeita treenivälineitä. Hän suositteleekin ennen treenejä varmistamaan, että sinulta löytyy niihin kaikki tarvittava. 

Smith muistuttaa, että treenivälineiden suhteen voi olla usein luova ja soveltaa. Treeniäkin voi usein muokata sen mukaan, millaista välineistöä kotoa löytyy. Jos sinulla ei ole painoja, kokeile vaikkapa vesipulloja.

4. Kerro muille treeniaikeistasi

Yksi toimiva keino voi olla se, että kerrot treenisuunnitelmistasi muille. On helpompaa luopua treenistä, jos suunnitelmasta tiedät vain sinä itse.

Smith kehottaa etsimään treenikaverin, joka voisi motivoida sinua ja jolle voisit kertoa siitä, että teit treenin. Niin pysytte molemmat kärryillä siitä, miten liikunnan kanssa menee.

Treenikaveri voi auttaa myös silloin, jos teette treeninne etänä. Myös johonkin treeniryhmään liittyminen voi auttaa pysymään suunnitelmassa.

– Jos tunnet olevasi eristyksissä ja yksin treenimatkallasi, voi olla vaikea pysyä suunnitelmassa ja pitää intoa yllä. Tsemppaavan ystävän avustuksella löydät uudenlaista motivaatiota ja saat rohkaisua.

5. Tutkaile, mihin päiväsi oikein kuluvat

Seacat kehottaa pitämään hieman kirjaa siitä, mihin kaikkeen aikaa päivän aikana kuluu. Jos huomaat, että somen selailuun menee aikaa, mieti, voisitko käyttää tuon ajan vaikka urheiluun.

– Voit ihan yllättyäkin siitä, miten paljon aikaa "tuhlaat" sellaisiin asioihin kuin sosiaaliseen mediaan. Käytä tuo aika liikkumiseen. 

Seacat huomauttaa, että tunti päivästä liikuntaan jättää edelleen muut tunnit vapaaksi kaikelle muulle.

6. Aloita kymmenen minuutin treenillä

Jos tunti päivässä urheiluun tuntuu liian paljolta, aloita kymmenen minuutin treenisessioilla. Näin suosittelee fitnessvalmentaja Chris Lee. Olemme aiemmin kertoneet esimerkiksi personal trainer Dempsey Marksin suunnittelemasta kymmenen minuutin lihaskuntotreenistä.

7. Älä vertaile omaa suoritustasi muihin

Treenasiko kaveri tunnin ja sinä kymmenen minuuttia? Seacat ohjeistaa unohtamaan oman suorituksen vertailun muihin.

– Sinun ei välttämättä ole järkevää treenata yhtä paljon kuin kaverisi tai seuraamasi somevaikuttaja, hän muistuttaa.

– Älä anna toisten suoritusten latistaa fiilistäsi.

8. Ota tavoitteeksi jokin muu kuin vaa'an lukema tai ulkonäkö

Jos motivaatiosi treeniin liittyy laihduttamiseen tai siihen, että koet näyttäväsi paremmalta muutamaa kiloa kevyempänä, luot olosuhteet epäonnistumiselle.

– Keskittyminen pelkästään vaa’an lukemaan saa sinut nopeasti tuntemaan olosi pettyneeksi. Paino vaihtelee, joten se ei aina ole kaikkein luotettavin edistyksen mitta, Smith uskoo.

Smithin mukaan tavoitteeksi kannattaisi ottaa vaikkapa vahvuuden lisääminen. Hän suosittelee keskittymään fyysiseen kehitykseen ja siihen, miltä sinusta sen vuoksi tuntuu. Loppu hoituu itsestään. Onnistumiset lisäävät sitten motivaatiota.

Miten oman ihannepainonsa voi löytää? 1:30
Miten oman ihannepainonsa voi löytää?

9. Pilko suuri tavoite pienempiin välietappeihin

Treenimotivaation takana piilevän suuren päätavoitteen lisäksi voisi olla hyvä asettaa pieniä tavoitteita välietapeiksi. 

– Minitavoitteita asettamalla sinulla on jotain odotettavaa treenatessasi, jolloin suorituksesta ei tule vain yksi tylsä treeni, Lee kertoo.

– Ajattele sitä vähän kuin pelinä, jossa nouset uudelle tasolle tai saat uuden supervoiman. Se voi olla vaikka se, että saat tehtyä yhden leuanvedon.

Milloin flunssan jälkeen uskaltaa harrastaa liikuntaa?

Lähde: Fox News

Lue myös:

    Uusimmat