Nappaatko fitness-vinkit somesta? Asiantuntija varoittaa: Monet TikTok-treenit sisältävät väärää tietoa

Personal trainer Tomin nopealla kuminauhatreenillä tehokkaasti kuntoon 4:10
Nappaa tästä vinkit! Personal trainer Tomin nopealla kuminauhatreenillä tehokkaasti kuntoon.

Personal trainer Maiken Brustad analysoi tuntien edestä TikTok-treeniohjevideoita ja löysi useita vääränlaisia ohjeistuksia.

Liikuntaharrastus tekee hyvää, mutta väärät treeniasennot voivat aiheuttaa liudan erilaisia ongelmia. Siksi onkin huolestuttavaa, että moni hakee treeni-inspiraatiota TikTokista – siellä nimittäin jaetaan runsaasti väärää tietoa liikkumisesta, kertoo Metro.

Esimerkiksi lainoja ja säästämisvaihtoehtoja vertailevan Money-sivuston haastateltavan mukaan jopa joka neljäs TikTok-video jakaa väärää tietoa.

Personal trainer analysoi treenivideot

Koulutuksen saanut personal trainer Maiken Brustad analysoi testimielessä tuntien edestä treeniohjevideoita ja antoi niille arvosanoja sen perusteella, millaisia tekniikoita ja treeniasentoja videoilla suositeltiin.

Brustadin havaintojen mukaan joka neljännessä videossa jaettiin joko väärää tietoa tai kuvailtu treeniasento oli huono.

"Kuin luotuja" selkävammojen saamiseen

Brustad antoi viidelle prosentille videoista huonoimman mahdollisen arvosanan eikä siis suosittelisi videon esittelemiä neuvoja kenellekään.

Brustadin mukaan osa neuvoista oli esimerkiksi "kuin luotuja" selkävammojen saamiseen.

Eniten vääriä neuvoja annettiin kahvakuulasta

Brustadin mukaan eniten vääriä neuvoja annettiin kahvakuulan heilautukseen liittyen: 80 prosenttia hänen näkemistään videoista esitteli vääränlaista heilautustekniikkaa. Maastavetovideoista 57 prosenttia sisälsi väärää tietoa.

Lankutusvideoista 37,5 prosenttia antoi vääriä neuvoja. Punnerrusaiheisista videoista 12 prosentissa ja kyykkäysvideoista 14 prosentissa oli ongelmia.

"Voi vaikuttaa treeniin tai jopa aiheuttaa vamman"

Brustadin mukaan osa treenaajista esimerkiksi laskeutui kyykkyhyppyjä tehdessään varpaidensa päälle tai teki painojen maastavetoa selkä mutkalla. Lankutusasennoissa treenaajan selkä ei esimerkiksi pysynyt suorassa eivätkä liikkeet olleet kontrolloituja.

– On mahtavaa, että ihmiset voivat saada kuntoiluinspiraatiota sovelluksista, kuten TikTokista, mutta jos et treenaa oikeassa asennossa, se voi vaikuttaa treeniin tai jopa aiheuttaa vamman, Brustad kuvailee.

Brustad aloittaisi uuden treeniharrastuksen rauhallisesti ja hyvin kevyillä painoilla.

– Jos mahdollista, tutki, kuka on tehnyt [videolla näytetyn] treenin, ja etsi somevaikuttajia, joilla on tausta ammattilais-personal trainereina.

Opi oikeanlainen treenitapa! Treenaa nopealla ja tehokkaalla kuuden liikkeen kahvakuulatreenillä missä ja milloin vain. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kahvakuula tutuksi! Nopea ja tehokas koko kropan treeni kesälaitumille 3:17

Lue myös:

    Uusimmat