"Tuntuu, kuin olisimme löytäneet yksisarvisen" – viimeksi 140 vuotta sitten nähty erikoisesti hyppelevä fasaanikyyhky ilmaantui kameroiden eteen

0:14
Mustaniskainen fasaanikyyhky nähty ensimmäisen kerran 140 vuoteen!

Ryhmä lintujen suojelijoita ja tutkijoita on löytänyt huippuharvinaisen linnun Tyynenmeren saarelta Papua-Uudesta-Guineasta. Löytäjät ällikällä lyönyt fasaanikyyhky oli nähty edellisen kerran luonnossa 140 vuotta sitten.

– Tuntuu siltä kuin olisimme löytäneet yksisarvisen tai isojalan, American Bird Conservancyn johtaja John C. Mittermeier kuvasi tuntemuksiaan yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön Audubonin nettisivuilla toissa päivänä torstaina.

Molemmat ovat vain saduista ja kansan kertomuksista tuttuja taruolentoja. 

"Liioittelematta elämäni surrealistisin hetki"

Pienestä saaresta sademetsän uumenista löydetyn kanan kokoisen linnun nimi on englanniksi Black-Naped Pheasant-Pigeon eli suomeksi mustaniskainen fasaanikyyhky (otidiphaps nobilis).

Siivekäs oli nähty ja valokuvattu edellisen kerran vuonna 1882. Tuolloin lintu sai myös tieteellisen nimen. Myöhemmin sen ovat todistaneet vain Fergussonin saaren alkuasukkaat.

Linnusta kuvatun videon perusteella siivekäs keikuttaa komeaa mustaa pyrstöään vinhaan tahtiin kävellessään pulumaisesti keikutellen. Voit katsoa videon jutun yläpuolelta.

Metsästäjät kertoivat kuulleensa linnun ääniä

Kahdeksanhenkinen yhdysvaltalaisretkikunta oli etsinyt lintua kuukausia, kun se syyskuussa lopulta ilmaantui heidän eteensä.

Lintu löytyi viime hetkillä, kun ryhmä oli jo lopettamassa etsintöjä. Työtä vaikeutti alueen vaikeakulkuinen maasto, johon kuului jyrkkiä harjuja ja laaksoja.

Avuksi ryhmä sai yllättävältä taholta: yksi tutkijoita vastaan tulleen metsästäjäporukan jäsenistä kertoi nähneensä linnun jopa useasti ja erityisesti kuulleensa linnulle tunnusomaista ujeltavaa kutsulaulua metsässä.

– Yhtäkkiä kohtasin näyn, joka näytti silmiini myyttiseltä olennolta, ryhmän jäsen, Cornellin yliopiston tutkija Jordan Boersma kertoi mullistavasta tapahtumasta.

– Se oli liioittelematta elämäni surrealistisin hetki.

Mittermeirin mukaan tilanne oli sellainen, josta lintujen tarkkailijat ja luonnonsuojelijat unelmoivat koko elämänsä, mutta jonka harva kokee.

Merirosvoja paluumatkalla

Myös tutkimusryhmän paluumatka Fergussonista Normandbyn saarelle oli ikimuistoinen. He nimittäin kohtasivat matkallaan merirosvoja.

Projektin tiedottajan mukaan merirosvot ovat varsin yleisiä alueella.

Lajista tiedetään hyvin vähän

Mustaniskaisesta fasaanikyyhkystä tiedetään hyvin vähän, mutta tutkijat uskovat, että Fergussonin saaren populaatio on hyvin pieni ja sekin vähenemässä. Sen tulevaisuutta uhkaavat etenkin metsänhakkuut.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan Papua-Uuden-Guinean pinta-alasta 63,4 prosenttia oli vuonna 2010 metsän peitossa, mutta osuus on vähenemässä nopeasti. 

Ryhmä toivoo, että heidän keräämiään tietoja voidaan käyttää auttamaan jäljellä olevien lintujen suojelemiseen.

Alueen sademetsissä asuu kaiken kaikkiaan arviolta noin 700 lintulajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja