Tunnettu radiotoimittaja: Tämä asia urallani kaduttaa

Radiotoimittaja Päivi Istala ei pelännyt urallaan ihmisten provosoimista. Hän katuu kuitenkin sanoja, joiden takia joutui itse poliittisesti leimatuksi.

– Toimittajan on asioita muuttaakseen kärjistettävä niitä. Tämän takia tein työssäni välillä ylilyöntejä, joita kadun. On asioita, joissa olisin voinut valita sanani hiukan leppeämmin, Päivi Istala sanoo.

Yksi näistä asioista on tapa, jolla Istala reagoi erään sotaveteraanin hänelle lähettämään kirjeeseen.

– Mies toivoi kirjeessään sotilassaappaiden jyhkeän kumun palaamista Helsingin kaduille sekä toisinajattelijoiden kuskaamista Petsamon Heinäsaarille. Presidentti Urho Kekkoseen hän viittasi Suomea ryssille myyvänä isänmaan petturina. Minusta kirje oli järkyttävä – että Suomessa voikin olla noin fasistisia ihmisiä!

Istala luki kirjeen radio-ohjelmassaan sota-aikaista musiikkia taustalla soittaen.

– Sen jälkeen totesin, että sota on tutkitusti kansakunnalle niin vaikea asia, että kestää kolme sukupolvea ennen kuin sen jäljet lakkaavat vaikuttamasta ihmisten elämässä. Tästä vedettiin johtopäätös, että halusin päästä eroon kaikista sotaveteraaneista – minä, jonka oma isä oli mennyt sotaan 17-vuotiaana vapaaehtoisena vuonna 1942.

Tuli astuneeksi miinaan

Istala kertoo, että hän joutui sanojensa takia poliittisesti leimatuksi.

– Myöhemmin journalismin tutkijat ovat sanoneet, että tulin astuneeksi miinaan mainitessani julkisesti ääneen kolme sukupolvea kestävät sodan arvet. Näin jälkikäteen ajatellen olisin voinut valita sanani paremmin. Ehkä ihmiset sitten olisivat ymmärtäneet, ettei kysymys suinkaan ollut siitä, etten arvostaisi veteraanien työtä.

Myöhemmin Istala sai tietää, että kirjeen lähettänyt mies oli itse asiassa vakituinen yleisönosastokirjoittaja.

– Vanhemmat toimittajat tiesivät olla julkaisematta hänen tekstejään – minä nuorena ja kokemattomana toimittajana valitettavasti en.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja