Tulisijat Aira Samulin vanhuuden kotiin

Airan vanhuudenkotiin tulee kaksi tulisijaa. Toinen on varaava, vuolukivinen takka ja toinen pienempi, liesityyppinen tulisija, jolla lämpöä saa aikaan nopeammin. Kummanikin muotoilu on nykyaikainen ja yhdistää kauniisti vuolukiven, lasin ja vaalean kaakelin.

Uunien paikka on otettava huomioon jo pohjarakenteiden suunnittelussa ja rakentamisessa - painaahan näistäkin isompi noin puolitoista tonnia. Sen lisäksi että rakenteen on kestettävä tulisijan paino, sen pinnan on myös oltava täysin suora. Takan rakentaa ammattimies: muurari tai toimittajan kouluttama uunimestari.

Vuolukiviuunin kivet asetellaan sisä- ja ulkorakenteessa kiven lustarakenteen mukaan eri suuntiin siten, että sisäosat luovuttavat lämpöä mahdollisimman nopeasti ja ulkorakenne puolestaan mahdollisimman hitaasti. Tällä tavalla uuni pysyy pitkään lämpimänä eivätkä ulkopinnat kuumene koskaan polttavikssi.

Erityisten lämmönkeruulevyjen avulla lämpö latautuu nopeasti; parin tunnin lämmittämisellä se riittää jopa vuorokauden ajaksi.

Kaksinkertainen lasitus luukussa

Takan sivuilla ei ole nuohousluukkuja, vaan se nuohotaan päältä. Takan sivuilla ei siis tarvita huoltotilaa, mikä pienentää tilantarvetta.

Monien tulisijojen lasiluukkuja vaivaava lämpeneminen polttavan kuumiksi on vältetty sillä, että luukuissa on kaksinkertainen lasitus - kun sisempi lasi ottaa vastaan suurimman kuumuuden, ulomman lämpötila pysyy turvallisen matalana. Tuhkat varisevat laatikkoon, joka voidaan vetää kätevästi ulos ja peittää uriin pujotettavalla kannella, jolloin tuhkat eivät pääse karkaamaan kun ne kannetaan pois.

Valmistajan johtoajatuksena on "Kultaisen tulen arina", jossa päästöt on minimoitu. Kaksivaiheisessa palamistapahtumassa ensiöilma otetaan puiden alta ja toisioilma tuodaan liekin päälle. Se polttaa palokaasut loppuun, jolloin palotapahtuma on korkealämpötilainen ja puhdas.

Uunin toiminta voidaan testata heti, kun uuni on pystyssä ja hormi saatu paikalleen.

Nunnauuniasentaja Juha Mannoja antoi Airalle ohjeet takan oikeaan polttamiseen:

– Ensimmäiseksi avataan savupelti ja ilmansyöttö. Kun tulipesän alla olevista vivuista ylempää vedetään ulospäin, arinan pohja aukeaa ja tulipesä saa ensiöilmaa syttyäkseen. Puut asetetaan tulipesään harvakseen – aluksi noin neljä kiloa pienempää, 3 - 4 cm klapia – ja sytytetään. Kun tästä ensimmäisestä panoksesta on palanut noin puolet, ensiöilmaventtiili suljetaan ja lisätään isompia halkoja, jotka voivat olla 10 - 12 cm paksuja.

Lisätietoja:

www.nunnauuni.com

www.lapponiahouse.com

Lue myös:

    Uusimmat