Mainos

Tuleeko lisää lunta ja mihin? Tänne se sataa – rikotaanko Helsingissä myyttinen lumiennätys?

Ruotsissa ennätykselliset lumisateet haittaavat pahoin pääkaupunki Tukholman liikennettä. Myös meillä on etelässä saatu lunta poikkeuksellisen paljon ajankohtaan nähden. Historiallisia lukemia ei kuitenkaan hätyytellä, sillä pääkaupunkiseudun lumet ovat käytännöllisesti katsoen sataneet tältä haavaa.

Pääkaupunkiseudun lumiennätys on Helsinki-vantaan lentokentältä vuonna 1956, jolloin siellä mitattiin marraskuun 30. päivänä 30 senttimetriä lunta, kertovat Ilmatieteenlaitoksen lumitilastot. 

Nyt lunta Helsinki-Vantaalla on vaivaiset viisi senttiä vähemmän eli 25 senttiä, kertoo MTV:n meteorologi Pekka Pouta.

– Yleisesti lunta on etelärannikolla sekä Länsi- ja Itä-Uudellamaalla yli 20 senttiä. Muualla maassa 20 senttiin päästää Ruokolahdella, Pouta katsoo kartoistaan. 

Lapissa pakkanen on kiristynyt, pakkasta on monin paikoin yli 20 astetta ja suurimmassa osassa Lappia yli kymmenen astetta. Lunta ei kuitenkaan juuri löydy.

– Lappiin voi sanoa terveisiä, että tulkaa etelään katsomaan talvea, Pouta toteaa.

Lumitilanne vaihtelee suuresti

Tänään maan itäosassa sataa kuitenkin vielä lunta, ja sitä voi tulla paikoin runsaastikin. 

– Kaakosta on leviämässä lumisadealue ja lunta sataa varsinkin maan itäosissa illan ja yön kuluessa. Kertymät näyttävät enimmillään jopa 15 senttiä. Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ensi yöksi tulee yleisesti 5-10 senttiä lunta, kertoo Forecan meteorologi Riikka Lahtinen.

Kuinka paljon siellä on lunta nyt?

– Tällä hetkellä siellä on hyvinkin suuria vaihteluja. Esimerkiksi Ruokolahti ilmoittaa, että lumen syvyys on jopa 20 senttiä. Sinne on tullut eilen lunta Laatokan vaikutuksesta, ja kun Laatokka on auki, myös itärajalle voi tulla paikoin suuriakin lumimääria. Yleisesti idässä on lunta 3-20 senttimetriä.

Muuallakin lunta voi sadella, mutta sateet jäävät heikoiksi, Lahtinen kertoo.

– Tästä kaakosta leviävästä lumisateesta tulee heikompia lumisateita lännempänäkin. Yön kuluessa sateet liikkuvat pohjoiseen pohjoista kohti ja huomenna aamulla sataa lähinnä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueilla.

– Lappiin leviää vähitellen idästä toisia sateita ja lumisateet muuttuvat huomisen aikana yhtenäisemmiksi.

Huomenna päivällä sataa lähinnä enää Lapissa.

Mitä käy lumelle?

Säätä on sitä vaikeampi ennustaa, mitä pidemmälle mennään. Ennusteet ovat muuttuneet jo eilisestä, Lahtinen kertoo ensi viikon säästä.

– Nyt näyttää siltä, että ensi viikon puolella lauhtuu koko maassa ja muuttuu ihan suojakeliksi. Lautumisen myötä tulee myös sateet muuttuvat jossain vaiheessa vedeksi lännestä alkaen. 

Lumipeite pysyy Lahtisen mukaan pisimpään maan itäosassa Kainuun alueella.

– Kyllä nyt näyttää siltä, että lumet ovat lähtemässä etelässä ja lännessä, mutta mitä vauhtia, se on vielä epäselvää. 15 päivän ennusteesta näkee kuitenkin selvästi sen, että lämpötila lähtee kohoamaan ensi viikon alkupuolella. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.