Tukes: Suomessakin myynnissä vaarallisia leluja – muista nämä säännöt!

Tuore amerikkalainen selvitys paljastaa, että lelumarkkinoilta löytyy useita vaarallisia leluja. Tukesista kerrotaan, että myös Suomessa ja muualla Euroopassa haaviin jää vuosittain leluja, jotka sisältävät turvariskin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo kertoo, että leluja – kuten lähes kaikkia muitakin tuotteita – valvotaan vasta, kun ne ovat markkinoilla. Valvonta tapahtuu pistokokein, eli kauppojen hyllyille saattaa testeistä huolimatta jäädä vaarallisia leluja. Salomaa-Valkamo huomauttaa kuitenkin, että testattavat lelut valitaan tarkasti ja suurin osa leluista on turvallisia. Kokeneet tarkastajat etsivät kauppojen hyllyiltä nimenomaan epäilyttäviä tuotteita.

Tukes järjestää vuosittain joulun alla joululelujen turvallisuustestin. Leluja on aiemmin jäänyt haaviin esimerkiksi sen takia, että niiden osat eivät ole kunnolla kiinni, jolloin ne aiheuttavat tukehtumisvaaran tai niissä on ollut liikaa terveydelle haitallisia ftalaatteja, joita käytetään esimerkiksi muovin pehmentämiseen.

Amerikkalaisessa selvityksessä joitain leluja moitittiin liiallisesta lyijyn käytöstä sekä ftalaateista. Joissain leluissa oli myös tukehtumisvaara tai lelut saattoivat olla liian kovaäänisiä.

Muista nämä leluostoksilla:

– Valmistajan, maahantuojan ja myyjän on aina varmistettava myytävän laitteen turvallisuus. Tästä huolimatta markkinoilta löytyy leluja, joissa on turvariski.

– Tutkaile leluja huolellisesti ennen kuin teet ostopäätöksen. Kiinnitä huomiota erityisesti irtonaisiin tai huonosti kiinnitettyihin osiin, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.

– Vältä kovaäänisiä leluja, jotka voivat vahingoittaa lapsen kuuloa.

– Tunnustele lelua vaarallisten täytteiden varalta (esim. muovihelmet).

– Jos et ole varma lelun turvallisuudesta, käänny asiantuntevan myyjän puoleen.

– Mikäli havaitset lelussa vaarallisen turvariskin, ilmoita siitä kuntasi terveystarkastajalle tai Tukesiin.

Lue myös:

Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat