Trumpin puolustus kutsui virkarikossyytteitä vasemmiston noitavainoksi – näihin kolmeen keskeiseen asiaan syyttäjä pyrkii saamaan todisteita

4:01
Syyttäjä: Trump kiihotti useasti väkivaltaan – virkarikossyyteen oikeudenkäynti etenee, tässä tiivistetysti kaikki se, mitä tulee aiheesta tietää

Yhdysvaltain entisen presidentin virkarikosoikeudenkäynnissä ei juonenkäänteitä puutu. Nyt Trumpin puolustus on avannut puheenvuoronsa. 

Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin puolustusasianajajat aloittivat perjantaina puheenvuoronsa senaatin virkarikosoikeudenkäynnissä kutsumalla Trumpia vastaan esitettyjä syytteitä poliittiseksi kostoksi.

– Senaatin käsittelyyn tuotu virkarikossyyte on epäoikeudenmukainen ja häpeämättömästi perustuslain vastainen poliittinen kosto, sanoi asianajaja Michael van der Veen.

– Kuten kaikissa muissakin vasemmiston poliittisissa noitavainoissa viime vuosina, tässäkään virkarikosoikeudenkäynnissä ei piitata faktoista, todisteista tai amerikkalaisten eduista. Senaatin tulee nopeasti ja päättäväisesti hylätä nämä syytteet, hän jatkoi.

Senaatin äänestys voi toteutua jo lauantaina

Puolustukselle on varattu sama aika kuin syyttäjille, yhteensä 16 tuntia kahden päivän aikana.

Trumpin asianajajat ovat kuitenkin viestittäneet, että heille saattaisi riittää kolmesta neljään tuntia, mikä tarkoittaisi sitä, että äänestys asiasta olisi luvassa mahdollisesti jo lauantaina paikallista aikaa.

"Jos ketään ei tuomita, tämä voi toistua"

Trumpin virkasyyteoikeudenkäynnissä syyttäjien osuus päättyi myöhään torstaina Suomen aikaa.

Demokraatteja edustavat edustajainhuoneen syyttäjät pyysivät loppupuheenvuorossaan luonnollisesti senaattia tuomitsemaan Trumpin.

Syyttäjien pääargumentti on, että Trump yllytti loppiaisena tarkoituksella kannattajansa hyökkäämään kongressirakennukseen.

–  Pyydämme nöyrästi, että tuomitsette presidentti Trumpin rikoksesta, johon hän on selvästi syyllistynyt, Joe Neguse, yksi edustajainhuoneen valitsemista syyttäjistä sanoi loppupuheenvuorossaan.

–  Jos häntä ei tuomita, jos teeskentelemme, että tätä ei tapahtunut tai mikä vielä pahempaa, emme vaadi ketään vastuuseen, kuka voi taata etteikö näin tapahtuisi uudestaan, Neguse vetosi.

Syyttäjät esittävät todisteita kolmeen keskeiseen kysymykseen

Uutiskanava CNN:n mukaan syyttäjät pyrkivät esittämään todisteet kolmeen keskeiseen kysymykseen: olivatko väkivaltaisuudet ennakoitavissa, yllyttikö Trump kannattajiaan väkivaltaan ja toimiko Trump tahallaan.

Videoilla näkyi, kuinka mellakoitsijat hyökkäsivät väkivaltaisesti poliiseja vastaan kongressitalon ulkopuolella ja etsivät kongressin edustajia rakennuksen sisällä.

Myös muun muassa varapresidentti Mike Pencen evakuointi oli tallentunut videolle kuten myös mellakoitsijoiden huudot, jotka vaativat Penceä hirtettäväksi.

Tuomiota pidetään epätodennäköisenä

Yhdysvaltain edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta sen jälkeen, kun hänen kannattajansa olivat hyökänneet kongressirakennukseen loppiaisena.

Viisi ihmistä kuoli mellakan aikana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Oikeutta käydään senaatissa. Jotta Trump tuomittaisiin, pitäisi kaikkien 50 demokraattisenaattorin sekä 17 republikaanisenaattorin äänestää häntä vastaan.

Tuomiota pidetään siksi epätodennäköisenä.

Trump on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu virkasyytteeseen kahdesti.

Hän on myös ensimmäinen, jota vastaan käydään senaatissa oikeutta presidenttikauden jo päätyttyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja