Mainos

Treenaatko kirjaimellisesti veren maku suussa? Tästä se johtuu

Rankan urheilusuorituksen jälkeen suuhun ilmestyvä veren maku on tutkijan mukaan tärkeä viesti elimistöltä. 

Useimmat meistä, jotka ovat tänä syksynä treenanneet entistä kovemmin, ovat kokeneet sen. Nimittäin metallisen veren maun suussa. Norjalainen tutkija Henning Ness paljastaa, mitä elimistössä todella tapahtuu tämän ilmiön aikana.

Veren maku kehottaa rauhoittumaan

Loppukirin tai viimeisten toistojen aikana suuhun ilmestyvä verenmaku on peräisin keuhkoista. Sykkeen kohotessa elimistö pumppaa verta verisuonia pitkin kovalla paineella. Tämä paine voi saada keuhkojen ohuet hiussuonet repeämään ja vuotamaan verta. Repeämästä vuotava pieni verimäärä päätyy keuhkojen kautta suuhun aiheuttaen metallisen maun.

Tämä voi kuulostaa dramaattiselta, mutta onko se vaarallista?

– Se ei ole vaarallista, mutta se on kehon antama merkki siitä, että pitäisi vähän rauhoittua, Ness kertoo.

Veren maku suussa ei olekaan vaarallista, mutta jos joudut sylkemään urheilusuorituksen jälkeen verta, käy kertomassa oireistasi lääkärille.

Yksi treenirutiini voi estää maun

Veren maku ei välttämättä kerro urheilusuorituksen rankkuudesta, sillä sitä voi pyrkiä myös välttämään. Tutkijan mukaan lämmittelyn väliin jättäminen on nimittäin suurin syy tämän ikävän maun ilmestymiseen.

Kun lämmittelet huolellisesti, elimistö saa tottua sykkeen nousuun pikkuhiljaa, eikä verenpaine nouse elimistössä niin dramaattisesti kuin ilman lämmittelyä.

Nessin mukaan on olemassa myös joukko muita syitä, jotka voivat johtaa veren makuun suussa. Maku voi liittyä myös sairauksiin, kuten astmaan tai allergiaan. 

Aina ei tarvitse treenata täysillä. Tämä helppo jumppa herättää elimistösi työpäivän aikana. Lähde: Expressen 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.