Tosi nuoret omakotirakentajat: suunnitelmat ja ulkomaalaus

Suunnittelu on omakotitalon rakennushankkeessa on kaiken a ja o. Tässäkin pätee se, että hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. Tämä talohan toteutetaan talopakettimenetelmällä ja paketin hintaan kuuluvat rakennuslupapiirustukset - asema- ja pohjapiirros, julkisivu- ja leikkauskuvat. Tarvittavien piirustusten määrä riippuu myös kunnasta. Monessa kunnassa halutaan nähdä pihasuunnitelma ja perustustapalausunto.

Perustustapalausuntoa varten on monasti turvauduttava kairaamiseen, jolla selvitetään maapohjan kantavuus. Kovin löysän maan kohdalla on turvauduttava lisäksi siipikairaan, jolla nähdään niin sanottu leikkauslujuus. Tietojen perusteella voidaan sitten määritellä perustustapa. Perustustapalausunnossa otetaan kantaa myös pohjaveden korkeuteen ja routasuojaustarpeeseen.

Muita talopaketin mukana tulevia suunnitelmia ovat tietysti rakennekuvat ja yleisesti ottaen kaikki se, mitä liittyy perustuksen yläpuoliseen toimitukseen. Perustuksia varten puolestaan tarvittiin täällä neljät eri suunnitelmat. Teräsperustuksesta paaluineen ja kehikkoineen, alapohjan ontelolaatoituksesta, alapohjan tuuletuksesta ja vielä neljännet sokkelin verhouksesta.

Sähköistyksestä, lämmityksestä, vedestä, viemäröinnistä ja ilmanvaihdosta luonnollisesti tarvitaan omat kuvansa.

Ulkomaalaus onnistuu sadekesänäkin

Sattuneesta syystä kesällä 2004 oli pakko kysyä maalitehtaan mestareilta, kuinka ulkomaalaus olisi oikein hoidettava kun vettä mätti taivaalta lähes joka päivä. Kyllä voi maalata, oli vastaus - mutta ei suoraan ihan märälle. Kannattaa odotella pari sateetonta päivää pinnan kuivumista ja tehdä työ sitten. Kun sen saa ennen neljää iltapäivällä vedettyä, illaksi nouseva kosteuskaan ei enää pilaa jälkeä.

Sen verran sateettomia jaksoja sitten olikin, joten ensimmäinen pintamaalauskerros saatiin onnellisesti pintaan. Nurkkalaudat eivät olleet paikallaan, joten työ kävi helposti. Toisen kerroksen maalaamisen voikin huoleti jättää seuraavalle keväälle.

Muutama perussääntö kannattaa muistaa. Ilman suhteellisen kosteuden on oltava alle 80 % Puutavaran suhteellisen kosteuden on oltava alle 20 % Vuorokauden keskilämmön on oltava yli +5 astetta.

Maalari kiertää aurinkoa karkuun - ei siis maalata aurinkoista pintaa, vaan varjossa olevaa. Muuten maali kuivuu liian nopeasti ja alkaa pian hilseillä levyinä pois. Paras maalaussää onkin pilvipouta.

Kuumasinkittyjä nauloja ei tarvitse käsitellä ruosteenestomaalilla. Naulanpäiden tekemiin pikkuisiin kuoppiin puun pinnalla kannattaa vetää maalia reilusti; näin ne tasoittuvat eikä vedelle jää kuoppia missä maata.

Lautojen päät on maalattava huolellisesti pohjamaalilla. Siellähän sitä ei ole ja paljaat leikkauskohdat myös imevät vettä kaikkein iloisimmin.

Budjetin välitarkastus

Taloon tulee 123 asuinneliötä ja koko hommaan on varattu tarkoituksellisen väljästi 160 000 - 185 000 euroa. Tässä vaiheessa on sopiva katsoa, missä ollaan menossa, kun elementit ovat pystyssä ja seinätkin maalattu.

Kaikkia laskuja ei ole tietenkään vielä ehtinyt tulla, mutta ihan hyvältä tilanne näyttää. Tähän mennessä rahaa on mennyt 90 000 euroa. Siitä talopaketin osuus - joka tässä tapauksessa oli hyvin täydellinen vesikatetta, väliseiniä ja -ovia, kattopaneeleita, listoituksia ja saunanlauteita myöten - on ollut 55 000 euroa. Lähinnä perustuksiin on mennyt sitten 35 000 euroa.

Edessä on vielä suuria hankintoja, joista yksi suurimmista on lämmitys. Pintamateriaalit parketteineen ja laattoineen on hankittava, samoin ilmanvaihtojärjestelmä ja kodinkoneet.

Palaamme budjettiin tarkemmin tulevaisuudessa. Ainakin nyt näyttää oikein hyvältä.

Lue myös:

    Uusimmat