MTV Uutiset seurasi Ukrainan sotaa 2.6.

Näin eversti Petteri Kajanmaa arvioi Ukrainan tilannetta ja aseapua MTV Uutisille 7:27
Näin eversti Petteri Kajanmaa arvioi Ukrainan tilannetta ja aseapua MTV Uutisille.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 2. kesäkuuta. Tuoreimpaan seurantaan pääset täältä

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Yhdysvallat lähettää HIMARS-raketinheitinjärjestelmiä Ukrainaan
  • Ainakin 243 lasta on kuollut Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan
  • Ukraina raportoi 15 000 epäillystä sotarikoksesta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

22.33: Ukrainan terveydenhuolto on lähellä romahdusta

Ukrainan terveydehuolto on heikoissa kantimissa. Maa on saanut kansainvälistä apua aseiden lisäksi myös terveydenhuoltoon, mutta usein apua ei koordinoida mitenkään. 

Lue lisää ja katso toimittajamme raprotti Ukrainan Brovarista tästä

20.47: Ukrainan vastahyökkäys huolestuttaa venäläisiä sotablogaajia: "Kourivat heikkouksia – kivuliaita iskuja"

Yli kolme kuukautta kestänyt sota ei tunnetusti ole sujunut Venäjän suunnitelmien mukaisesti. Sodan ensiviikkoina Kremlin propagandaa uskollisesti toistaneet venäläiset sotablogaajat ovat hekin muuttuneet jonkin verran kriittisemmiksi.

Yli 100 000 seuraajalle sodasta kertova Telegram-kanava Dmitriyev totesi, että Ukraina on täysin kykenevä tekemään "kivuliaita ja viiltäviä iskuja" Hersonin, Harkovan ja Zaporizzjan alueilla heinä-elokuussa, koska Venäjälllä ei ole näillä alueilla riittävää puolustusta.

Niin ikään sodasta blogaava Igor Girkin puolestaan kirjoitti, että Hersonin alueella ukrainalaisjoukot "kourivat (Venäjän puolustuksen) heikkouksia".

ISW:n arvion mukaan sotablogaajat ovat nyt alkaneet kritisoida käytännössä sitä, että Venäjän sodanjohto riskeeraa aluevaltaukset muilla suunnilla Donbassin hyökkäyksen vuoksi.

Etelä-Ukrainassa Venäjä on yhä jatkanut puolustusasemiensa linnoittamista. Etelä-Ukrainan hallussa pitäminen on Venäjän keskeinen tavoite, sillä se takaa maayhteyden Krimin niemimaalle, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014.

Vaikka Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on viime viikkoina todennut useita kertoja, että tilanne Itä-Ukrainassa on "hyvin vaikea", niin torstaina hän Reutersin mukaan sanoi, että konfliktin "käännekohta" on mahdollinen, jos Ukraina saa lisää aseapua.

Lue aiheesta lisää täältä.

18.49: Kremlin kömmähdykset Ukrainassa jatkuvat – "Sopeutuminen vaatii hyviä johtajia ja koulutusta – Venäjällä ei ole kumpaakaan"

Joistain muutoksista huolimatta Venäjä toistaa yhä samoja virheitä, joita se teki sodan alkuvaiheessakin, arvioi Yhdysvaltalainen viranomainen The New York Timesille.

– Minua jatkuvasti hämmästyttää tämä "he tekevät samoja virheitä" -analyysi, Yhdysvaltain armeijan kenraaliluutnantti evp. Mark Hertling puolestaan toteaa Twitterissä viitaten NYT:n artikkeliin.

Hertling on muun muassa komentanut divisioonaa Irakissa vuosina 2007–2008 ja Yhdysvaltain Euroopassa olevia joukkoja vuosina 2011–2012.

– Jotkut armeijat voivat muuttua ja sopeutua uusien johtajien avulla, jos nuo johtajat ovat hyviä ja jos armeijan pohjakoulutus ja sotilaskulttuuri on hyvällä tasolla ennen sotaa, Hertling toteaa.

– Venäjällä ei ole kumpaakaan, Hertling jatkaa.

Lue aiheesta lisää täältä.

17.20: Sadat suojassa Venäjän pommituksilta kemikaalitehtaalla Sjevjerodonetskissa 

Itä-Ukrainassa Sjevjerodonetskin kaupungissa noin 800 ihmistä, mukaan lukien joitakin lapsia, on piiloutunut Azot-kemikaalitehtaan uumeniin.

Asiasta kertoi Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai CNN:lle.

Ihmiset ovat piiloutuneet tehtaan neuvostoaikaisiin pommisuojiin suojautuakseen Venäjän pommituksilta, hän kertoi.

Jotkut paikalliset olivat kieltäytyneet lähtemästä kaupungista kehotuksista huolimatta, Haidai sanoi.

Paikalliset viranomaiset ovat kertoneet Venäjän pommittaneen Azotin tehdasta ja osuneet yhteen sen hallintorakennuksista sekä varastorakennukseen, jossa säilytetään metanolia.

16.53: Maahanmuuttovirasto: Lähes 26 000 ukrainalaista hakenut kansainvälistä suojelua

Maahanmuuttovirasto kertoo, että tähän mennessä kansainvälistä suojelua Suomesta on hakenut 25 937 Ukrainan kansalaista. Migrin mukaan lähes kaikki hakemuksen jättäneistä hakevat tilapäistä suojelua. 

14.20: Ruotsi lisää tukea Ukrainalle

Ruotsi lisää tukeaan Ukrainalle miljardilla kruunulla (95 milj. euroa).

Apuun kuuluu mm. meritorjuntaohjuksia ja sinkoja sekä kivääriaseita.

14.15: Zelenskyi: Venäjä miehittää viidesosaa Ukrainasta, rintaman pituus yli tuhat kilometriä 

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot miehittävät viidesosaa Ukrainasta.

Zelenskyi kertoi tilanteesta etänä pitämässään puheessa Luxemburgin parlamentille, uutisoi muun muassa Guardian-lehti.

Zelenskyin mukaan taisteluita käydään yli tuhat kilometriä pitkällä rintamalinjalla, ja ukrainalaisilla on hänen mukaansa vastassaan lähes koko Venäjän armeija. Päivittäin sodassa kaatuu noin sata ukrainalaissotilasta ja jopa 500 haavoittuu, Zelenskyi lisäsi. 

12.55 Ukrainan tavoitteena parantaa maataloustuotteiden vientiä yhteistyön avulla

Ukraina tekee yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden kanssa Mustanmeren laivareittien kunnostamiseksi. Tavoitteena on edistää ukrainalaisten maataloustuotteiden vientiä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä on vallannut joitakin Ukrainan suurimmista merisatamista, jonka myötä se estää Ukrainan kuljetukset ja syventää maailmanlaajuista elintarvikekriisiä.

9.22: Venäjä on ottanut suurimman osan Severodonetskista haltuunsa

Venäjä on ottanut haltuunsa suurimman osan Ukrainan teollisuuskaupunki Severodonetskista, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Reuters kertoi keskiviikkona, että venäläiset hallitsevat 70 prosenttia teollisuuskaupungista.

8.18: Merkel rikkoi pitkän hiljaisuuden, tuomitsi Venäjän hyökkäyssodan 

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel tuomitsee Venäjän julman hyökkäyssodan Ukrainassa. Merkel piti myöhään eilen ensimmäisen julkisen puheensa puoleen vuoteen maan suurimman työntekijäjärjestön DGB:n tilaisuudessa.

Merkel totesi Venäjän hyökkäyksen rikkovan räikeästi kansainvälistä oikeutta. Ex-liittokansleri sanoi solidaarisuutensa olevan Ukrainan puolella, jonka oikeutta puolustautua Merkel sanoi tukevansa. 

Merkel antoi myös tukensa sekä Saksan hallituksen että kansainvälisten toimijoiden pyrkimyksille pysäyttää Venäjän "brutaali" hyökkäyssota.

7.45: Myös Britannia antaa Ukrainalle raskaita raketinheittimiä 

Britannia aikoo lähettää Ukrainalle raskaita raketinheitinjärjestelmiä, kertoo puolustusministeri Ben Wallace CNN:n mukaan. Britannian tarjoamat M270-heittimet ovat samoja, joita on käytössä myös Suomen Puolustusvoimissa.

Yhdysvaltalaisvalmisteisella raketinheittimellä voi iskeä kohteisiin enimmillään 80 kilometrin päässä. Britannian ulkoministeriön mukaan aseapu on koordinoitu Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat ilmoitti aiemmin toimittavansa Ukrainalle Himars-raketinheittimiä.

6.36: Ukrainan viranomaiset: Venäjä tehnyt ohjusiskun lähelle Slovakian rajaa

Ukrainalaisten viranomaisten mukaan Venäjä on tehny ohjusiskun rautatielle Länsi-Ukrainassa, kertoo CNN.

Ohjusisku on tapahtunut lähellä Slovakian rajaa Karpaattien vuoristossa.

Kyseessä on toinen kerta, kun kyseinen paikka on joutunut venäläisen ohjusiskun kohteeksi.

5.34: Zelenskyin mukaan 200 000 lasta viety väkisin Venäjälle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi väittää, että Venäjälle väkisin vietyjen ukrainalaisten joukossa on 200 000 lasta.

Lapset ovat orpokodeista, erotettu perheistään tai viety Venäjälle vanhempiensa kanssa. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

Zelenskyin mukaan sodassa on kuollut tähän mennessä 243 lasta, 446 on haavoittunut ja 139 on kateissa.

– Ukrainaa ei voida valloittaa, kansamme ei antaudu, eikä lapsistamme tule miehittäjien omaisuutta, Zelenskyi kommentoi.

KESKIVIIKKO 1.6

23.59: Luhanskin armeijan päällikkö: Noin 80 prosenttia Severodonetskista on venäläisten valtaama

Luhanskin armeijan päällikkö Serhiy Haydayn mukaan taistelu jatkuu yhä Severodonetskin kaduilla, mutta 80 prosenttia kaupungista on venäläisten valtaama.

– Joillakin kaduilla on puolustuksemme on ollut menestyksekästä. Kuusi venäläissotilasta on vangittu.

21.45 Ukrainan presidentin kansliapäällikkö kommentoi Yhdysvaltain aseapua

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö on vastannut Yhdysvaltain uusimpaan ilmoitukseen aseavusta. 

Aiemmin tänään kerrottiin, että Yhdysvallat lähettää Ukrainalle neljä kappaletta pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimiä. Asiasta kertoi Pentagonia edustava viranomainen Reutersin mukaan.

Reutersin mukaan kansliapäällikkö kommentoi apua twiitissään sanoin: Kiitos liittolaiset, voitetaan Venäjä yhdessä. 

Voit lukea lisää keskiviikon tapahtumista tästä.

Lue myös:

    Uusimmat