Mainos

Torille! Suomi saa nimetä oman eksoplaneettansa ja sen emotähden – miltä kuulostaisi esimerkiksi Löyly ja Sauna? Tai Norppa ja Kuutti?

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin IAU:n järjestämässä nimikilpailussa eri maat saavat kukin nimetä yhden eksoplaneetan ja tähden, jota se kiertää. Suomen eksoplaneetalle ja sen emotähdelle on satanut nimiehdotuksia, joista äänestetään nyt parasta. 

Miltä kuulostaisi eksoplaneetasta ja emotähdestä koostuva Löyly & Sauna -yhdistelmä? Vai pitäisikö nämä taivaankappaleet nimetä mielummin Sumuksi ja Helteeksi?

Näistä nimiehdotuksista voit äänestää suosikkiasi:

Löyly & Sauna
Sumu & Helle
Tulikko & Päivätär
Norppa & Kuutti
Lievla & Áhcagastin ("Höyry" & "Hehku")
Naava & Kääpä
Pätsi & Ahjo
Hiisi & Horna

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin nimikilpailuun lähetettiin Suomesta yhteensä 2080 nimiehdotusta. Näistä toiselle kierrokselle valittiin kahdeksan nimiparia, joista on nyt mahdollista äänestää eksoplaneetalle ja emotähdelle suomalainen nimi. 

Suomalaisten nimeämän kaasuplaneetan yksi vuosi kestää  viisi Maan päivää

Suomalaisten äänestämät voittajanimet tulevat käyttöön Kolmion tähdistön suunnassa sijaitsevalle Auringon kaltaiselle tähdelle HAT-P-38 ja sitä kiertävälle kaasuplaneetalle HAT-P-38b.

Kyseinen eksoplaneetta on hyvin lähellä tähteään kiertävä kaasuplaneetta, jonka yksi vuosi (eli kierros tähtensä ympäri) kestää vain viisi Maan päivää. 

Eksoplaneetta tarkoittaa planeettaa, joka kiertää jotakin muuta tähteä kuin Aurinkoa.

Nimiparien suosikkia voi äänestää 14. marraskuuta Observatorion verkkosivuilla. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja