Mainos

Toppuuttelua sähköiselle äänestykselle: "Ei prosentti kikkailemalla nouse"

Oikeusministeriön neuvotteleva virkamies, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei usko teknisten apuvälineiden autuuteen äänestysprosentin nostamisessa. MTV3:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin mielestä kuntavaalien äänestysinnokkuutta voitaisiin kohentaa sähköisellä äänestysjärjestelmällä.

Grönlund uskoo, että sähköinen äänestysmalli puhuttelisi etenkin uusia äänestäjäryhmiä.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus oli koko maassa täällä kertaa 58,2 prosenttia. Viime kuntavaaleissa vuonna 2008 äänestysprosentti oli 61,3.

Arto Jääskeläisen mielestä äänestäminen on Suomessa jo nyt riittävän helppoa.

– Ennakkoäänestyspaikkoja on paljon, ja aikaa äänestää ennakkoon on seitsemän päivää. Myös vaalipäivän äänestyspaikkojakin on ihan riittävästi. Eli ei se äänestäminen teknisenä suorituksena kovin vaikeaa ole nytkään.

Jääskeläisen mielestä syyt äänestysinnon alhaisuuteen liittyvät vaaliasetelmaan.

– Voidaan kysyä, onko siinä sellaisia elementtejä, joihin ihmiset haluavat äänestämisellään vaikuttaa. Näissä vaaleissa saattoi käydä niin, että äänestäjät eivät oikein löytäneet niitä syitä.

– On toisaalta aika paradoksaalista, että esimerkiksi presidentinvaalissa syitä äänestää löytyy hyvin helposti. Esimerkiksi viime talven presidentinvaaleissa oli hyvin paljon korkeampi äänestysaktiivisuus kuin näissä kuntavaaleissa, vaikka äänestyspaikkoja oli ihan saman verran, Jääskeläinen toteaa.

Ihan tyystin Jääskeläinen ei sähköistäkään äänestämismallia tyrmää.

– Jossain vaiheessa sitä voi tietysti harkita. Se sisältää kuitenkin huomattavia haasteita, jotka täytyy käydä läpi, jos sen haluaa ottaa käyttöön. Haasteet liittyvät tekniseen luotettavuuteen, äänestysjärjestelmän läpinäkyvyyteen ja siihen, voidaanko vaalisalaisuus ja -vapaus turvata riittävällä tavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.