TOP 10: Kaikkien aikojen parhaat alppihiihtäjät

Alppihiihdon MM-kisoja kisaillaan parhaillaan Yhdysvalloissa Vailissa. Maailman rinteitä alas on tullut iso nippu huippulaskijoita historian saatossa ja listasimme kautta aikain parhaimmat alppihiihtäjät.

 

10. Anja Pärson

Ruotsalainen alppitykki juhli uransa aikana peräti kuutta olympiamitalia, mutta vain yksi niistä oli kultainen. Erityisesti tekniikkalajien ekspertti oli vahvimmillaan pujottelussa ja suurpujottelussa. Anja Pärsön voitti kahdesti maailmancupin kokonaiskilpailun ja viidesti lajikohtaisen maailmancupin. Hän voitti urallaan kuitenkin ennätykselliset seitsemän MM-kultaa. Ehdottomasti länsinaapurin kirkkain naislaskija.

 

9. Hermann Maier

”The Herminator” oli erityisesti vauhtilajeissa hurja kiitäjä ja vahva kilpailija. Itävaltalainen on kaikkien aikojen kakkosena miesten voitetuissa maailmancupin osakilpailuissa (54) ja kaapissa on myös neljä kokonaiskilpailun kristallipalloa. Myös pari olympiakultaa ja muutama maailmanmestaruus koristavat hänen tilastojaan.

 

8. Vreni Schneider

Sveitsiläinen Vreni Schneider on kautta aikain paras naislaskija tekniikkalajeissa. Hän voitti urallaan peräti 34 pujottelun maailmancupin osakilpailua ja 20 suurpujottelun osakilpailua. Kolme maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa ja 11 lajikohtaista maailmancupin titteliä sekä kuusi olympiamitalia joista kolme kultaista, tekevät hänestä yhden kaikkien aikojen menestyneimmän naisalppinistin.

 

7. Ingemar Stenmark

Ruotsalaistähti Ingemar Stenmark on tekniikkalajien ehdoton kuningas. Yhteensä uskomattomat 86 maailmancupin osakilpailuvoittoa ja kaikki pujottelussa tai suurpujottelussa. Hän oli 1970- ja 80-luvun taitteessa täysin omaa luokkaansa eikä hänelle kukaan mahtanut mitään. Arvokisoissa hän saalisti kaksi olympiakultaa ja kolme MM-kultaa. Hän voitti maailmancupin kokonaiskilpailun kolmasti, mutta valloitti pujottelun ja suurpujottelun maailmancupin molemmat kahdeksan kertaa. Hänen veroista tekniikkataitajaa tuskin koskaan enää nähdään.

 

6. Lindsey Vonn

Lindsey Vonnista tuli pari viikkoa sitten eniten maailmancupin osakilpailuja voittanut naisalppinisti. Amerikkalaistähdellä on tilillään yhteensä hurjat 64 osakilpailuvoittoa. Arvoa nostaa se, että hän on napsinut voittoja jokaisessa kilpailumuodossa. Viime vuoden olympialaiset jäivät häneltä väliin loukkaantumisen takia, mutta hänellä on tilillään yksi olympiakulta vuodelta 2010. Lisäksi palkintokaappia koristaa kaksi MM-kultaa, peräti neljä maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa sekä 13 lajikohtaista maailmancupin voittoa.

 

5. Pirmin Zurbriggen

Sveitsiläinen pikakiituri oli omimillaan nopeuslajeissa, mutta taitoa löytyi myös tekniikkalajeihin. Siitä parhaana osoituksena kolme suurpujottelun maailmancupin voittoa. Pirmin Zurbriggen jätti muille lähinnä luun kouraan vuonna 1987 viemällä sekä suurpujottelun, Super G:n syöksylaskun, alppiyhdistetyn sekä luonnollisesti kokonaiskilpailun nimiinsä. Maailmancupin kokonaiskilpailun hän voitti uransa aikana peräti neljästi ja palkintokaappiin kertyi lisäksi neljä MM-kultaa sekä yksi olympiakulta.

 

4. Annemarie Moser-Pröll

Itävaltalainen Annemarie Pröll hallitsi 1970-luvalla alppirinteitä lähes miten halusi. Hän aloitti kilpauransa 15-vuotiaana vuonna 1969 ja jo kolmannella kaudella hän voitti ensimmäisen maailmancupin kokonaiskilpailunsa. Hän voitti kokonaiskilpailun historiallisesti viisi kertaa peräkkäin, ennen kuin hän piti välivuoden 1976 hoitaessaan sairasta isäänsä. Palattuaan hän voitti maailmancupin vielä kertaalleen ja sijoittui kolmasti toiseksi. Hänellä on naisista toiseksi eniten maailmancupin osakilpailuvoittoja (62), yksi olympiakulta sekä neljä MM-kultaa. Kukaan nainen ei ole koskaan dominoinut rinteitä samalla tavalla kuin hän teki.

 

3. Marc Girardelli

Luxemburgia edustanut itävaltalainen Marc Girardelli on yksi kaikkien aikojen monipuolisimmista alppihiihtäjistä. Hän pärjäsi joka lajissa ja voitti sen ansiosta ennätykselliset viisi maailmancupin kokonaiskilpailua. Hänen kansalaisuussotkujensa takia hän joutui jättämään kahdet olympiakisat väliin uransa huippuhetkinä ja kulta jäi häneltä saavuttamatta, mutta pari hopeamitalia toivat pientä lohdutusta. Palkintokaapista löytyy kuitenkin peräti neljä MM-kultaa.

 

2. Janica Kostelic

Kroatialainen Janica Kostelicin aktiiviura kesti ainoastaan kahdeksan vuotta, mutta hänestä tuli sinä aikana olympialaisten menestynein naislaskija neljällä kultamitalilla ja kuudella mitalilla. Maailmanmestaruuskisoista hänellä on viisi kultamitalia. Maailmancupin kokonaiskilpailua hän juhli kolmasti ja lajikohtaisen cupin kristallipalloa seitsemästi. Ilman vaikeita polvivammoja Kostelic olisi voinut saavuttaa vaikka kuinka paljon lisää.

 

1. Kjetil Andre Aamodt

Norjalainen Kjetil Andre Aamodt on ehkäpä kautta aikain kokonaisvaltaisin alppihiihtäjä. Hän on vain yksi viidestä mieslaskijasta, joka on voittanut maailmancupin osakilpailun joka lajissa. Vaikka Aamodt voitti urallaan vain kertaalleen maailmancupin kokonaiskilpailun ja kolme lajikohtaista maailmancupia, niin Aamodt oli aina arvokisojen mies. Ennätykselliset neljä olympiakultaa kolmista eri kisoista 14 vuoden aikavälillä sekä viisi MM-kultaa neljissä eri kisoissa antavat osviittaa myös norjalaisen tasaisuudesta läpi pitkän uran. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja