Toistuuko euroihme jälleen? HJK:n kohtaava jättiseura aiheuttaa vierasfanien ryntäyksen Töölöön: "Toimistolla alkoi heti puhelin soida, kun selvisi"

Heinäkuussa 2013 HJK:n apuvalmentajaksi noussut Toni Koskela oli kokemassa hullun kauden 2014, kun Sixten Boströmin päävalmentajapotkuja seurasi eurosensaatio Mika Lehkosuon alaisuudessa. Wienin ihme ei unohdu.

Seitsemän vuotta sitten HJK järkytti puolillaan ollutta jättimäistä Ernst-Happel-stadionia Wienissä. Macoumba Kandji, Nikolai Alho ja Demba Savage osuivat 3–3-tasapeliin päättyneessä trillerissä.

Klubin joukkue juhli saavutusta riehakkaasti kentällä, pukukopissa ja myöhemmin myös kaupungilla. Konkaripelaajien Markus Heikkisen ja Teemu Tainion johtama ja Lehkosuon valmentama ryhmä nappasi Eurooppa-liigan lohkopaikan Rapid Wienin edestä yhteismaalein 5–4.

HJK:n nykyisestä joukkueesta Wienin ihmettä oli todistamassa ainoastaan toppari Valtteri Moren, joka on noussut seurassa viimevuotisen paluunsa jälkeen yhtä tärkeään rooliin kuin seitsemän vuotta aiemmin.

HJK:n nykyinen päävalmentaja Toni Koskela oli puolestaan osa Lehkosuon valmennusryhmää.

– Totta kai Wienistä on hienoja muistoja, Koskela myhäilee MTV Urheilulle.

Koskelan ryhmällä on torstai-iltana mahdollisuus toistaa Wienin ihme ja rymistellä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Se vaatii toki voiton turkkilaisjätti Fenerbahcesta.

– Nyt on ehkä vielä pykälää kovempi vastustaja kuin silloin. Me haluamme joka vuosi voittaa Suomen mestaruuden ja olla kotimaassa kovia, mutta totta kai nämä ovat niitä herkkuja, Koskela kuvailee.

Yhtäläisyyksiä löytyy

Koskelan luotsaamassa HJK:ssa vuonna 2021 on paljon samaa kuin vuoden 2014 ryhmässä. Riku ja Roope Riski, Moren, Markus Halsti ja Tim Sparv edustavat nyt kokeneempaa paluumuuttajaosastoa, Lucas Lingman ja Daniel O’Shaughnessy puolestaan johtavaa runkopelaajistoa, kun taas Filip Valencicia ja David Brownea voi pitää erinomaisina ulkomaalaisvahvistuksina.

Vuoden 2014 joukkueessa vastuuta kantoivat jo jutun alussa mainittujen lisäksi Rasmus Schüller, Sebastian Sorsa, Anthony Annan, Mika Väyrynen ja Robin Lod. Jos HJK on nyt Suomen mittakaavassa isolla rahalla koottu joukkue, se oli sitä totisesti myös vuonna 2014.

– Ryhmien välillä on löydettävissä tiettyjä yhtäläisyyksiä, Koskela myöntää.

Joukkueiden menestysresepteissäkään ei ole kovin järisyttävää eroa.

– Aina kun suomalainen joukkue menestyy Euroopassa, se perustuu siihen, että puolustetaan hyvin. Me olemme joukkueena puolustaneet hyvin ja osaamme puolustaa omaa maalia ja boksia todella laadukkaasti. Lisäksi on riittävästi pallollista laatua, jonka avulla pystymme lepäämään silloin, kun meillä on pallo. Meillä on riittävästi nopeita jalkoja, joilla pystymme haavoittamaan vastustajaa, silloin kun se on epäorganisoitunut, Koskela linjaa.

"Ei meillä joka vuosi ole näin realistista mahdollisuutta"

Koskelan HJK haki 0–1-tappion Istanbulista, ja Eurooppa-liigan lohkopaikka on jälleen joukkueen hyppysissä seitsemän vuoden tauon jälkeen Töölössä torstai-iltana. Se vaatii kuitenkin nappisuoritusta ja ehkä hieman tuuriakin, josta Klubi pääsi aikanaan Wienissäkin nauttimaan.

– Monta eri osa-aluetta pitää olla hyvällä tasolla, jotta voi antaa itselleen mahdollisuuden voittaa tällaisia joukkueita, Koskela tuumailee.

HJK saa pelata Fenerbahcea vastaan suhteellisen paineettomassa tilassa, sillä se on joka tapauksessa varmistanut paikkansa europelien lohkovaiheessa. Otteluparin voittaja jatkaa Eurooppa-liigan lohkoihin mutta häviäjäkin pääsee uuden Konferenssiliigan lohkovaiheeseen.

– Lohkopaikan varmistuminen ei muuta mitään. Se on yhä samanlainen matsi, josta me toivomme voittoa. Fenebahce on iso suosikki, mutta mekin toki haluamme mennä jatkoon. Ei meillä joka vuosi ole näin realistista mahdollisuutta päästä jatkoon näin isoa seuraa vastaan, Koskela ynnäili.

17.57124453
HJK pystyi haastamaan Fenerbahcen ensimmäisessä osaottelussa.

0–1-tappioasema ei ole tekemätön paikka, kun ottaa huomioon kotiedun ja HJK:n esityksen Istanbulissa. Vierasmaalisääntökin on lakkautettu, joten Fenerbahcen aikainenkaan osuma ei tapa ottelua.

– Toivomme, että olosuhteista on etua. Nyt on ainakin kylmä, kymmenen astetta, tuulee paljon, ja siihen päälle vielä pelataan tekonurmella. Ne ovat sellaisia asioita, joista varsinkaan heidän kokeneet pelaajansa tuskin pitävät, Koskela mietti.

Koskelan mukaan HJK pelasi ensimmäisessä osaottelussa lupauksia herättävästi, ja joukkueen peli on kehittynyt europelien edetessä.

– Me loimme kaksi puolittaista paikkaa Istanbulissa, mutta meillä oli muutamia kertoja tosi isoja tiloja päästä hyökkäämään kolmella kolmea tai neljällä neljää vastaan, ja niissä hetkissä meidän pitää olla laadukkaampia, Koskela suunnitteli.

"Hän on laadukas pelaaja"

Fenerbahce on yksi Istanbulin ja Turkin kolmesta suuresta, joidenkin arvioiden mukaan kenties se kaikkein suurin.

Töölöön odotetaan runsaasti myös lipun ostaneita Fenerbahcen etäkannattajia Suomesta ja muista Pohjoismaista. Heidät pyritään ohjaamaan stadionin pohjoispäädyn katsomoon.

– Seuran toimistolla alkoi heti puhelin soida tiuhaan, että mistä saa lippuja, kun selvisi, että Fenerbahce on seuraava vastustaja, HJK:n mediapäällikkö Jupe Väre kertoi.

Joukkueen nimekkäin tähti on saksanturkkilainen Mesut Özil, joka on tunnustautunut Fenerbahcen kannattajaksi.

Özil matkusti Helsinkiin joukkueensa mukana ja hänet nähdään torstaina luultavasti Töölön tekonurmella. Turkkilaistoimittajan kysymykseen Özilistä Koskela vastasi lyhyesti.

– Hän on laadukas pelaaja, Koskela kiteytti.

Arsenalista viime tammikuussa siirtynyt Özil nautti lontoolaisseurassa käsittämätöntä 16 miljoonan euron vuosipalkkaa. Saksan maajoukkueen ja Real Madridin kausiansiota ovat Istanbulissa lehtitietojen mukaan "enää" kolme miljoonaa.

Özilin lisäksi Fenerbahcen riveissä pelaa Luiz Gustavon ja nyt kokoonpanoon palaavan Enner Valencian kaltaisia suurnimiä. Kärkipelaaja Valencian Koskela mainitsi pelaajana, joka on huomioitava.

HJK:n Lucas Lingmanin pelikunto on Koskelan mukaan arvoitus. Keskikentän tärkeä pelinpyörittäjä oli kuitenkin mukana joukkueensa harjoituksissa keskiviikkona. Varmuudella sivussa on vain maanantaina Lahdessa loukkaantunut oikea laitapuolustaja Kevin Kouassivi-Benissan.

Ottelu on rajoitukset huomioiden loppuunmyyty, ja arviolta vajaat 5 000 katsojaa näkee pelin paikan päältä.

HJK isännöi Fenerbahcea Eurooppa-liigan karsintaottelussa Töölössä torstai-iltana kello 19 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat