Mainos

Toinen maailmansota syttyi 70 vuotta sitten

Tänään tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta siitä, kun toinen maailmansota alkoi. Sodan ensimmäiset laukaukset ammuttiin Puolan Gdanskissa, missä on järjestettu tänään muistelutilaisuus.

Juhlallisuudet alkoivat aamunkoitteessa Gdanskin Westerplattessa. Puolan presidentti Lech Kaczynski ja pääministeri Donald Tusk johtivat tilaisuutta, joka järjestettiin hetkellä, jolloin saksalaiset ampuivat ensimmäiset laukaukset.

Pääministeri Tuskin mukaan on yhä tärkeää muistaa, kuka sodassa oli hyökkääjä ja kuka uhri, koska ilman rehellisiä muistoja Puola ja Eurooppa eivät voi tuntea oloaan turvalliseksi.

Paikalle saapui myös lukuisia eurooppalaisia valtionpäämiehiä, muun muassa Saksan liittokansleri AngelaMerkel, Italian Silvio Berlusconi, Venäjän Vladimir Putin, Ukrainan Julia Tymoshenko jaRuotsin Fredrik Reinfeldt. Suomesta muistotilaisuudessa on mukana pääministeri Matti Vanhanen.

Putinin Puolan-vierailu on historiallinen, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Venäjän korkea-arvoinen viranomainen osallistuu Puolan maailmansota-muisteloihin.

Venäjän ja Puolan suhteet ovat olleet vaikeat, sillä Saksan ja Neuvostoliiton ulkoasiainministerien allekirjoittama Molotov-Ribbentrop-sopimus, eli keskinäinen hyökkäämättömyyssopimus, mahdollisti Saksan hyökkäyksen Puolaan. Sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa maat jakoivat muun muassa Puolan keskenään. Putin on tuominnut sopimuksen moraalittomaksi.

Saksa hyökkäsi Puolan Gdanskiin eli silloiseen Danzigiin ensimmäisenä syyskuuta 1939. Ranska ja Iso-Britannia puolustivat Puolaa, ja ne julistivat sodan Saksalle.

(MTV3 - AFP -STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.