Toimittaja torppaa kaikki muut Dianan kuolemaan liittyvät salaliittoteoriat paitsi yhden – Missä on maalipintaa jättänyt valkoinen Fiat Uno?

2:25
Toimittaja Pekka Numminen selittää, miksi yhdessä salaliittoteoriassa on edelleen ilmassa isoja kysymysmerkkejä: Missä on valkoinen Fiat Uno?

Prinsessa Dianan kuolemasta on kulunut jo yli 25 vuotta. Silti salaliittoteoriat puhuttavat ihmisiä ympäri maailman.

36-vuotias Walesin prinsessa Diana kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa 31. elokuuta 1997. Prinsessa ja hänen mieystävänsä Dodi Al-Fayed hyppäsivät henkivartijan auton kyytiin takapenkillä valokuvaaja-paparazzit perässään.

Kuljettaja kiihdytti Seinen rantaa pitkin, kunnes menetti autonsa hallinnan. Mercedes-merkkinen auto törmäsi toiseen autoilijaan ja betonipylvääseen. Diana ja Al-Fayed kuolivat onnettomuudessa saamiinsa vammoihin.

Dianan onnettomuus on ollut suuri salaliittoteoreetikkojen kiinnostuksen kohde vuosikymmenten ajan. Mutta miksi?

90-luvulla MTV Uutissa työskennellyt, Dianan tavannut toimittaja Pekka Numminen kertoi Missä olit, kun? -sarjassa, mitä salaliittoteorioita aiheesta liikkuu edelleen, ja mitä ei ole pystytty vieläkään täysin torppaamaan.

1. Kuningashuoneen salajuoni

Yleisimmän salaliittoteorian mukaan Dianan kuoleman takana olisi ollut itse kuninkaallinen perhe.

Ei ole salaisuus, että Britannian kuningashuone oli pois tolaltaan prinssi Charles III:n (nykyisin Kuningas Charles III) ja Dianan erosta. Teorian mukaan Dianan uusi poikaystävä, muslimitaustainen Dodi Al-Fayed olisi voinut olla liikaa kuningashuoneelle, varsinkin kun kaksikosta oli levinnyt ulospäin kaikenlaisia juoruja.

– Väitettiin, että Diana olisi jopa raskaana. Teorian mukaan missään tapauksessa ei olisi voinut olla niin, että muslimista tulee tulevan kuninkaan isäpuoli, Numminen kertoo.

Numminen ei usko tähän teoriaan.

– Näin väitettiin, ja se on ihan höpöhöpöä. Diana oli seurustellut muslimitaustaisen sydänkirurgi Hasnat Khanin kanssa kaksi vuotta ja tämän suhteen kuningashuone oli hyväksynyt. Tämä teoria ei missään nimessä pidä paikkaansa.

Numminen kertoo, että jotku uskovat myös siihen, että kuningashuone olisi ollut jollain tavalla kateellinen Dianan saamaan valtavaan mediahuomioon ja kuuluisuuteen, ja päätynyt sitten kylmäveriseen ratkaisuun.  

2. Peukaloitiinko Mersun jarruja?

Onnettomuudessa murskaantunut S-sarjan Mercedes- Benz ajoi tutkijoiden mukaan parhaimmillaan jopa 160 kilometrin tuntivauhtia. Erään salaliittoteorian mukaan kyseisen auton jarruja olisi jollain tapaa peukaloitu, ja se olisi johtanut traagiseen onnettomuuteen.

Kymmenen kuukautta ennen kuolemaansa Dianan väitetään kirjoittaneen entiselle hovimestarilleen Paul Burrellille kirjeen, jossa kertoi teorioistaan.

– XXX suunnittelee, että autolleni tapahtuu "onnettomuus". Jarrut menevät rikki ja saan vakavan päävamman, jotta Charles voi mennä jälleen naimisiin, Diana kirjoitti.

Numminen kertoo, että tässäkin teoriassa jäljet johtavat kuningasperheeseen.

– On väitetty, että kuningashuone olisi voinut olla tästäkin vastuussa. Ei tietenkään näin ollut, Numminen kertoo.

Osa myös uskoo, että Dianan ensiapua olisi viivytelty, ja hänen sairaalahoitoon vieminen ajoissa estetty.

– Väitettiin, että lääkärit hidastelivat onnettomuuspaikalla ja Dianaa ei viety sairaalaan, että hän varmasti kuolisi. Tässä pitäisi olla 100 tai 1000 ihmistä mukana, josta kukaan ei olisi koskaan puhunut. Ei pidä paikkaansa.

3. Kuljettaja Henry Paul ja iso summa rahaa

Osa myös uskoo, että auton kuljettaja olisi ollut mahdollisesti salaisen palvelun, MI6:n leivissä, ja sitä kautta toteuttanut kuningashuoneen tehtävän Dianan eliminoimiseksi.

Numminen ei tätäkään tarinaa osta. Siitä huolimatta hän nostaa kuljettaja Henry Paulista esiin yksityiskohdan, joka herättää yhä kysymysmerkkejä.

– Autokuljettaja Henry Paulin pankkitililtä löytyi huomattavan suuria rahasummia, joille ei keksitty syytä. 

Henry Paul kuoli niin ikään onnettomuudessa.

– Jos olet osa murhasuunnitelmaa, raha ei tässä tapauksessa enää lohduta, Numminen kertoo.

4. Mersuun törmännyt valkoinen Fiat, jota ei koskaan löydetty

Eniten Nummista askarruttaa Mersuun törmänneen valkoisen Fiatin kohtalo, jota ei koskaan löydetty.

Mutta miksi? Katso yläpuolelta löytyvältä videolta, miksi tämä teoria on edellee kysymysmerkkejä täynnä.

Missä olit, kun? on kymmenosainen ohjelmasarja lähihistorian merkittävimmistä, dramaattisimmista ja kiinnostavimmista uutistapahtumista. Tapahtumia, joita koko Suomi pysähtyi seuraamaan samaan aikaan, joista kaikilla on jonkinlainen muistijälki.

Kaikki jaksot ja mielenkiintoiset lisäsisällöt katsottavissa MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja