Todistajat krp:n ja huumepoliisin väleistä: "Vihamiehiä, uhkauksia, salainen nauhoite..."

Keskusrikospoliisin pääosaston huumetutkinnan ja Helsingin huumepoliisin väleistä on oikeussalissa viime päivinä kuultu poikkeuksellisen synkkiä lausuntoja.  

Pelin kovuudesta kertoo se, että kuopiolainen huumepoliisi oli laivaristeilyllä keväällä 2015 salaa nauhoittanut krp:n ylikomisarion puheita saadakseen näyttöä vihamielisyydestä.

Salissa kuullut todistajat ja kuultava ovat kuvanneet krp:n ja huumepoliisin välejä vihamielisiksi.

- Jokaiselle on selvää, että Aarniolle ei myönnetä hymypoika-patsasta krp:stä. Voimakkaat persoonat herättävät voimakkaita tunteita, kuvaili aiemmin huumepoliisissa työskennellyt rikostarkastaja Petri Rainiala.

Miksi riitoja puidaan salissa?

Krp:n ja muiden poliisien välit ovat jutussa esillä, koska erityisesti Aarnion puolustus on väittänyt krp:n Aarnio-tutkintaa puolueelliseksi.

Syyttäjien mukaan Aarnio on kehittänyt vihamielisyys-tarinaa vain peitellääkseen tekemisiään.

Salissa puolustus on nimennyt Aarnion pitkäaikaisiksi vihamiehiksi krp:n Rabbe von HertzeninAri Karvosen ja Esa Grönlundin sekä Heikki Kopperoisen. Samat nimet olivat tutkimassa Aarnio-vyyhtiä.

Sen takia todistajilta ja kuultavilta on kysytty näkemyksiä krp:n ja huumepoliisin väleistä.

- Krp:n suhtautuminen on ollut vihamielistä, Rainiala jatkoi kuulemisessaan tiistaina. Nykyisin hän työskentelee Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikössä.

Salainen nauhoite näytöksi

Kuopion huumepoliisissa työskennellyt Esko Heiskanen kertoi keskiviikkona, että yhteentörmäyksiä on ollut 1990-luvulta lähtien.

- Oman kokemukseni mukaan yhteistyö on tökkinyt vain yhden yksikön kanssa, rikosylikonstaapeli Heiskanen totesi. Hän viittasi krp:n pääosaston huumetutkintaan.

- Se on ikävä asia, että kun tiettyjen tyyppien kanssa kanssa lähtee tekemään yhteistyötä, niin lopuksi kaikilla on paha mieli.

Heiskasen mukaan Suomen huumepoliisien laivaseminaarissa keväällä 2014 krp:n miehet olivat toitottaneet, että Aarnio on hirveä roisto ja Heiskanen seuraava. Siellä oli todettu myös, että ”katsotaan mitä Heiskasen kukkapenkistä löytyy”.

Kuopion poliisiin kohdistunut tutkinta alkoi vajaa puoli vuotta myöhemmin syyskuussa 2014. Pääosin se päättyi syyttämättäjättämispäätöksiin.

Kevään 2015 risteilyllä yksi huumepoliiseista oli nauhoittanut von Hertzenin puhetta Aarniosta. Syynä tähän oli se, että poliisit halusivat näyttöä vihamielisestä suhtautumisesta.

Kuopion huumepoliisista pois siirretty Heiskanen sanoi toimittavansa nauhan käräjäoikeuteen.

Rikosylikonstaapeli Juha-Matti Kemppinen puolestaan kertoi tiistaina, että jollain laivaristeilyllä krp:n miehet olivat huudelleet, että häntä ja Aarniota pitäisi käsitellä pesäpallomailalla. Taustalla olivat riidat yhdessä huumetutkinnassa.

- Sellaisella tasolla suhteet ovat olleet.

Kemppinen työskenteli aiemmin huumepoliisissa ryhmänjohtajana, mutta hänet alennettiin ryhmän varajohtajaksi.

"Ei välejä"

Rikoskomisario Jukka Larkio kertoi, että yhteydet keskusrikospoliisin moniin osiin ovat hyvät, muttei kaikkiin.

- Grönlund, von Hertzen ja Karvonen pitävät Aarniota vihamiehenään, Larkio sanoi.

Hän työskenteli huumepoliisissa vuoteen 2014, jolloin hänet siirrettiin väkivaltarikosyksikköön.

- Ei voi sanoa onko huumerikosyksikön välit krp:hen hyvät tai huonot, koska niitä ei ole.

Larkio kertoi, että ristiriidat ovat syvät. Niitä on puitu sisäministeriössäkin ainakin vuodesta 2001 lähtien.

- Ei voida tehdä yhteistyötä, Larkio totesi.

Keskusrikospoliisin miehiä kuullaan salissa todistajina tammi-helmikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja