"To punish and enslave" – häijy Mustang Saleen S281 Extreme ei ole mikään tavallinen poliisiauto

2:22
Porilainen Kari toi Yhdysvalloista Suomeen Dodge Charger -poliisiauton, jonka takapenkillä on istunut muun muassa jenkkifutiksen supertähti käsiraudoissa. Linkki juttuun tämän artikkelin lopussa.

Tämä Mustang Saleen S281 Extreme rakennettiin vain ja ainoastaan Transformers-elokuvaa varten.

Taas käydään huutokauppaa kuuluisasta leffa-Mustangista. Tammikuussa Bullit-elokuvassa kaahannut Mustang GT löi kaikki aiemmat ennätykset, kun Steve McQueenin aikanaan ohjastama muskelipolle kaupattiin rapeaan kolmen miljoonan euron hintaan.

Nyt mitataan hieman tuoreemman elokuvapollen markkina-arvoa. Ainakin Mustang-kansaa kiinnostaa, yltääkö haastaja lähellekään esi-isänsä huutohintaa.

No, muunneltavuutensa puolesta tämä Mustang Saleen S281 Extreme peitonnee kaikki edeltäjänsä. Tässä poliisiauton väreihin maalatussa ääri-Mustangissa riittää nimittäin liikkuvia osia, eikä ihme.

Auto kun suunniteltiin vuonna 2007 valmistuneen Transformers-leffan rekvisiitaksi. Elokuvassa Extremen ulkoinen olemus vaihtelee mustavalkoisen poliisiauton ja Barricade-nimisen pahisrobotin välillä.

Erikoistehosteet rulettavat, kun kyttä-Mustangin uumenista kuoriutuu petollinen roistorobotti…

Arvostettu valmistaja

Totuuden nimissä on myönnettävä, että huutokaupattava yksilö ei ihan näin hurjaan muodonmuutokseen veny. Mutta ei autoa varsinaisesti postinjakeluunkaan ole tarkoitettu.

Nokalla rähjää 4,6 litrainen, ahdettu V8-moottori. Voimansiirrosta vastaa kuusilovinen manuaalivaihteisto, Carscoops-sivusto kertoo.

Katolla välkkyy aito poliisimajakka ja keulassa yrmyilee karjapuskuri. Auton kylkiin on tekstattu melko suorasukainen motto: To punish and enslave, mikä viittaa häijyjen konerobottien ihmiskunnan varalle tekemiin kataliin suunnitelmiin. Se on muunnos monien yhdysvaltalaisten poliisilaitosten To protect and to serve -motosta, joka tarkoittaa poliisivoimien suojelevaa ja palvelevaa tarkoitusta.

Myytävän yksilön hevosvoimia huutokauppakamari ei ole paljastanut, mutta sen mallikaverit kiihtyvät satasen huitteille alle viidessä sekunnissa, huippunopeuden lähennellessä 260 kilometriä tunnissa.

Auton rakentamisesta vastannut autonvalmistaja Saleen nauttii alan piireissä suurta arvonantoa. Kalifornialaisfirma jalostaa tavallisista sarjatuotantomalleista hulvattomia superautoja.

Ei siis yllätys, että robottileffan tuotantoporras keksi kääntyä puljun puoleen hakiessaan häijyn kyttä-Mustangin rakentajaa.

Mittarissa vain 7 500 kilometriä

Käden käänteessä ei ääri-Mustangia suunnittelu. S281 Extremen piirustukset viettivät kuukausikaupalla Saleenin suunnittelutiimin ohella elokuvatuotantoyhtiö Dreamworksin hoteissa.

Huutokaupan kohteena oleva yksilö valjastettiin aikoinaan elokuvan pr-tehtäviin. Yhdysvaltain itä-rannikolle suuntautuneen julkisuusturneen jälkeen auton käyttö on jäänyt vähiin, sillä matkamittariin on kertynyt nippa nappa 7 500 kilometriä.

Yksilön arvoa on vaikea veikata, mutta ei se ihan leffalipun hinnalla irtoa. Varsinaisessa elokuvassa käytetyn identtisen Mustangin lähtöhinnaksi määriteltiin tasan kymmenen vuotta sitten 130 000 dollaria eli 118 000 euro

Mutta jos kaupoille osuu pullealla lompsalla varustettu erikoistehosteiden ystävä, voi S281 Extremen hinta kokea nopeita ja järkyttäviäkin muodonmuutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja