Benito Mussolinin rupinen ja rääkätty Alfa Romeo hinkataan edustuskuntoon – entisöijä valtavasta urakasta: "Lienee tehtävistämme vaikein"

Uniikki Maserati unohtui aavikolle 50 vuodeksi – hinta-arvio jopa 700 000 dollaria 1:21
Aavikolle 50 vuodeksi unohtuneen Maseratin kunnossa ei ollut löydettäessä kehumista.

Diktaattorille kuulunut Alfa Romeo koki kovia rankoissa katuajoissa, mutta nyt se entisöidään alkuperäiseen loistoonsa.

Maailma tuntee lukuisia diktaattoreita, joiden autoharrastus on karannut vähän överiksi.

Heihin lukeutui myös 1920-luvulta lähtien Italiaa yksinvaltiaana hallinnut Benito Mussolini. "Il Ducen" sydän sykki erityisesti Alfa Romeolle, jonka valmistamia autoja diktaattorin tiedetään hankkineen elämänsä aikana useita.

Kunnon käytössä

Nyt yksi Mussolinin omistamista Alfoista on putkahtanut kuin ihmeen kaupalla päivänvaloon. Kyseessä on Alfa Romeon 6C 1750 SS -kilpuri, jonka Mussolini hankki itselleen vuonna 1930, The Drive -julkaisu kertoo.

Italian pääministeri maksoi autosta aikanaan 60 000 liiraa, mikä nykyvaluutaksi muunnettuna lienee jotakuinkin 46 200 euroa. Auto ei suinkaan jäänyt pääministerin talliin pölyä keräämään.

Mussolini osallistui Alfallaan lukuisiin ympäri Italiaa järjestettyihin autokilpailuihin. Hänen tiedetään ajaneen kärkiryhmässä Roomasta Anticaan suuntautuneessa autokilpailussa huhtikuussa 1931.

Alfan 6C-malli ylsi tuolloin varsin kunnioitettavaan 153 kilometrin tuntinopeuteen, joten sai Ducekin nauttia vaivattoman etenemisen nautinnosta.

Edessä vaikea tehtävä

Nyt auton pahoin ruostuneet jäännökset ovat päätyneet autojen kunnostuksiin erikoistuneeseen Thornley Kelham -verstaaseen. Vaikka englantilaispaja on kouliintunut lukuisissa saneerausprojekteissa, käsillä on nyt jotakin todella poikkeuksellista.

Auto aiotaan palauttaa takaisin entisen loistoonsa, mutta tehtävä ei todellakaan ole helpoin mahdollinen.

– Olemme kunnostaneet lukuisia vaikeita tapauksia, mutta tämä Alfa Romeo lienee kaikista tähän astisista tehtävistä vaikein, Thornley Kelhamilta todetaan.

Auto laivattiin Italian siirtomaihin

Myöhemmin 1930-luvulla Mussolini myi Alfansa ja se ajautui Italian afrikkalaiseen siirtomaahan Eritreaan. Italialaisten herrasmieskuljettajien keskuudessa juuri Eritrea oli 1930-luvulla suosittu kilpakohde.

Siellä Ducen Alfa kevennettiin kilpakuntoon varsin brutaalein menetelmin. Mussolinin silmäterää rääkättiin koko rahan edestä, sillä erilaiset katuajot ja ylämäkikilpailut olivat tuolloin erityisen suosittuja kilpamuotoja.

– Auto on varustettu kauniilla, käsityönä tehdyllä korilla, sen ensimmäinen omistaja lukeutui aikansa tunnetuimpiin diktaattoreihin. Myöhemmin se päätyi riisuttuna versiona Pohjois-Afrikkaan, jossa ajettuihin katuajoihin se osallistui, Thornley kertaa Alfa-yksilön täysin poikkeuksellista elinkaarta.

Auton kori, etuakseli ja vaihdelaatikko ovat alkuperäisestä painoksesta. Sen sijaan alkuperäinen suora kutonen on nyt haussa.

Tuhansien tuntien urakka odottaa

Auton saattaminen alkuperäiseen asuunsa edellyttää tuhansia työtunteja. Suuri osa ajasta menee pelkästään romusta loihdittavien alkuperäisosien rakentamiseen.

Mussolinin-aikaisessa loistossaan Alfa nähdään aikaisintaan vuoden päästä, mutta voi kunnostukseen karata toinenkin vuosi.

Jos Ducen valtiomiesuraan mahtuukin massiivinen määrä vääriä valintoja, on yksi asia kiistaton: Hänellä oli totisesti silmää autokauneudelle.

Kilpurin kori valmistettiin Stabilimenti Farinan pajassa Torinossa. Vaikka koria myöhemmin virtaviivaistettiin kilpakäyttöä varten, on se edelleen melkoinen ilmestys.

Mussolini tunnettiin mahtailevista esiintymisistään, mutta tämän kärryn ratissa olisi pienempikin pomomies röyhistellyt rinnuksiaan.

Lue myös:

    Uusimmat