Tiivistä ja matalaa asumista Helsingin Lehtovuoressa

Amerikkalaisissa ja eurooppalaisissa televisiosarjoissa näkyy usein tiheästi rakennettuja, vehreitä omakotialueita suurkaupunkien liepeillä. Meillä vastaavia ei oikein ole näkynyt, vaikka kiinnostusta varmasti olisi. Tilanne on muuttumassa, mistä on yksi esimerkki Helsingin Konalaan noussut Lehtovuoren pientaloalue. Rakennuttaja teki alueen ja ihmiset lunastivat sieltä itselleen oman pientalon kuin kerrostaloyhtiössä ikään.

Helsingin kaupunki järjesti Lehtovuoren alueesta suunnittelukilpailun vuosituhannen vaihteessa. Toimeksianto oli suunnitella kaupunkimaisia pientaloja laadukkaasti, kohtuuhinnalla toteutettaviksi. Kilpailun voitti VVO Rakennuttaja Oy, pääsuunnittelija oli arkkitehtitoimisto A-Konsultit Oy ja urakoitsija Rakennusliike Henry Kataja Oy.

Asukkaat ovat muuttaneet alueelle parin viime vuoden aikana. Käytännössä se on valmis lukuun ottamatta osaa julkisista katuosuuksista ja puistojen viimeistelystä. Lehtovuori muodostuu viidestä eri korttelista, joilla kullakin on oma pihapiirinsä leikkipaikkoineen. Taloja rajaavat kujat ja autopaikat.

"Talojen ja alueen ulkonäössä on ollut tavoitteena korkeatasoinen arkkitehtuuri," painottaa arkkitehti Jari Mäkimattila VVO Rakennuttaja Oy:stä. "On pyritty siihen, että se miellyttäisi arkkitehtien lisäksi myös asukkaita. Yhteisöllisyys on ollut keskeisiä lähtökohtia. Talot ryhmittyvät pihojen ympärille ja täällä on koko aluetta palveleva korttelitalo. Sen käytöstä päättävät tietysti alueen yhtiöt, mutta ajatuksena on ollut sen käyttö niin perhejuhlien kuin alueen yhteisten tapahtumienkin järjestämiseen."

Korttelit koostuvat viidestä eri asuntotyypistä. Erityistä tässä on se, että niiden erot perustuvat asukkaiden erilaisiin elämäntilanteisiin ja -arvoihin, ei niinkään pohjaratkaisuihin. Vaihtoehtoina ovat ensinnäkin atrium-tyyppinen talo, jossa voi asua perhekeskeisesti omassa rauhassa tai talo suurelle perheelle, joka haluaa viettää paljon aikaa isolla pihallaan. Kaksi seuraavaa tyyppiä on suunniteltu sellaisille perheille, jotka haluavat osallistua aktiivisesti sosiaaliseen elämään - toinen etätyötä tekeville ihmisille ja toinen niille, jotka haluavat asua paritalossa. Viides talotyyppi on ainoa kolmikerroksinen ja sen on suunniteltu sopivan erityisesti ihmisille, jotka haluavat itse vaikuttaa asumiseensa mahdollisimman paljon. Asuntojen keskihinta on 2100 €/m2.

Heidi Koponen ja Ismo Möttönen sekä lapset Topi ja Nea ovat asuneet Lehtovuoressa nyt 1,5 vuotta. Talossa on kolme kerrosta, viisi huonetta ja keittiö sekä sauna. Pinta-ala on 134 m2.

"Asuimme aikaisemmin lähellä, Pitäjänmäellä kolmen huoneen asunnossa. Perheen kasvaessa tuli aika siirtyä isompaan ja tähän päädyttiin," Ismo kertoo. "Alue on rauhallinen, sillä isommat tiet ovat kauempana eikä läpikulkuliikennettä ole."

Heidi korostaa hyviä liikenneyhteyksiä. Keskustan lisäksi vaakakupissa painaa nopea yhteys työpaikalle ja tarhaan. "Alueella on myös paljon lapsiperheitä, joten tulevaisuutta ajatellen kavereista ei tule olemaan pulaa. Ja yhteishenki on hyvä."

Molemmat arvostavat erityisesti omaa huoltoyhtiötä. Asumisessa yhdistyvätkin monet omakoti- ja kerrostaloasumisen hyvät puolet, ja arvio on sen mukainen - neljä ja puoli tähteä Ismolta, täydet viisi Heidiltä.

Hyvän asumisen tarkastajan arvio:

Parasta Lehtovuoren alueessa on varmasti se, että se on ylipäätään tehty. Monet ihmiset haluavat rauhallista pientaloasumista hyvien yhteyksien päässä keskustasta, ja sitä tämä todella tarjoaa. Erityisen myönteistä on se, että aluetta arvostavat niin asukkaat kuin arkkitehdit. Lehtovuori on ihmisen mittakaavan mukainen alue, jossa on turvallista asua. On uskottavaa, että tällaisia alueita halutaan lisää jatkossakin.

(JKA 21.10.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja