Tietokirjailija: Ahtisaari joutui tekemisiin vaikka minkälaisten roistojen kanssa, mutta uskoi aina ihmisiin

Tietokirjailija: Ahtisaari joutui tekemisiin vaikka minkälaisten roistojen kanssa, mutta uskoi aina ihmisiin 2:44
Toimittaja ja tietokirjailija Tapani Ruokanen kuvailee presidentti Martti Ahtisaarta hyvin innokkaaksi ja aktiiviseksi ihmiseksi, joka lähti kehittelemään ideoita.

Presidentti Martti Ahtisaari on siunattu haudan lepoon. Ahtisaaren siunaustilaisuuden puheiden teemoina olivat Ahtisaaren elämää, uraa ja persoonaa kuvanneet inhimillisyys, anteeksianto, diplomatia ja ihmisläheisyys.

Toimittaja ja tietokirjailija Tapani Ruokanen kertoo MTV Uutisille, että eräänlainen ykseys moninaisuudessa teki tilaisuudesta Ahtisaaren näköisen.

– Siellä oli kuningas ja tavallisia ihmisiä. Sitä kuvasi musiikki, jossa oli virttä, siellä oli Kaija Saariahon musiikkia ja amerikkalainen virsi Amazing Grace. Tällä tavalla luotiin hyvin jännittävä tunnelma, jossa soivat kaikenlaiset sävelmät. Se oli niin kuin maailma. Ja siellä oli myöskin kuorolaulu, joka kuvasi maailmaa.

Ahtisaari tunnettiin erityisesti rauhanvälitystyöstään. Ruokanen toteaa, että Ahtisaaren positiivinen asenne ihmisiin oli yksi hyvin tärkeä tekijä hänen työssään. 

– Vaikka hän joutui tekemisiin vaikka minkälaisten roistojen kanssa, niin hän aina uskoi näihin ihmisiin ja aina vetosi heidän parempiin puoliinsa. 

Ruokanen tunsi Ahtisaaren hyvin ja oli kirjoittamassa hänen elämäkertaansa. Ruokanen kuvailee Ahtisaarta hyvin innokkaaksi ja aktiiviseksi ihmiseksi, joka lähti kehittelemään ideoita.

– Ahtisaari heitti idean eteenpäin, niin kuin pallon ja alkoi keskustella siitä. Tämä päti myöskin siihen miten hän toimi politiikassa.

Ruokasen mukaan presidenttiys oli Ahtisaarelle erittäin tärkeä asia ja hän olisi ollut valmis toisellekin kaudelle.

– Mutta sitten hän tuli lopulta siihen johtopäätökseen, että kuitenkin se hänen varsinainen työnsä on rauhansovittelu ja hänelle tarjoutui siihen erinomaisia tilaisuuksia jo presidenttikauden lopulla.

Ruokanen toteaa, että Ahtisaari loi politiikkaan uuden linjan, jossa hän uskoi yhteistyöhön ja avoimuuteen.

– Hän vei meitä ikään kuin uuteen vaiheeseen, että me emme enää olisi eristäytyneitä ja pelkäisi että meidät jätetään yksin. Hän myös toimi käytännössä sen hyväksi liittämällä meitä hyvin monenlaisiin asioihin.

Näin koskettavalla tavalla Martti Ahtisaaren neuvonantaja Riikka Marjamäki muistelee esimiestään ja ystäväänsä 25:39
Näin koskettavalla tavalla Martti Ahtisaaren neuvonantaja ja CMI-rauhanjärjestön johdossa työskennellyt Riikka Marjamäki muistelee esimiestään ja ystäväänsä.

Lue myös:

    Uusimmat