Namibian presidentti: Ahtisaaren kaltaisia ihmisiä vähän maailmassa

Maailman konfliktien ratkontaan tarvittaisiin Martti Ahtisaaren kaltaista ihmistä. Näin arvioi Namibian presidentti Hage Geingob.

– Hän oli hyvin rauhallinen käsitellessään hyvin vakavia asioita. Tarvitsemme ihmisen, joka herättää luottamusta molemmissa osapuolissa. Hän oli hyvä siinä, sanoi Geingob.

Toisaalta Ahtisaaren kaltaisia on nyt Geingobin mukaan vähän maailmassa.

Geingob saapui vaimonsa kanssa Suomeen osallistumaan presidentti Ahtisaaren hautajaisiin Helsingissä. Hän antoi STT:lle haastattelun Helsingin tuomiokirkossa järjestetyn siunaustilaisuuden jälkeen.

Tutustui Ahtisaareen vuosikymmeniä sitten

Lokakuussa 86-vuotiaana kuollut Ahtisaari oli Namibian kunniakansalainen. Ahtisaari muun muassa valvoi YK:n pääsihteerin erityisedustajana maan itsenäistymisprosessia 1980–1990-lukujen vaihteessa. Aiemmin Namibia kuului hallinnollisesti Etelä-Afrikalle.

Namibiassa yhtenä Ahtisaaren tehtävänä oli valvoa maan ensimmäisiä vaaleja.

– Se oli hyvin vaikeaa aikaa hänelle. Eteläafrikkalaiset odottivat hänen olevan puolueellinen Swapon (Namibian itsenäisyysliikkeen) suuntaan, ja hän joutui pelaamaan epätavallista välittäjän tehtävää. Mutta hän hoiti sen, sanoi Geingob.

Toista kauttaan maan presidenttinä palveleva Geingob kertoo tunteneensa Ahtisaaren vuosien takaa. Geingobilla oli jo 1970-luvulla merkittäviä tehtäviä maan itsenäisyyttä ajaneessa Swapo-liikkeessä, ja hän toimi muun muassa YK:n Namibia-instituutissa samoihin aikoihin kun Ahtisaari oli YK:ssa.

– Siksi olen täällä. Minulla oli henkilökohtainen tunne, että olimme yhdessä. Hän oli tavallaan pomoni.

Swaposta tuli sittemmin Namibiassa poliittinen puolue, joka on itsenäisyydestä saakka pysynyt hallitusvallassa.

Presidentti Geingobin mukaan Suomen ja Namibian väliset suhteet ovat tiiviit.

– Kun tulin tänne, näin Toivo-nimisen ihmisen, ja sanoin hänelle, että sinulla on namibialainen nimi, hän sanoi.

Näin koskettavalla tavalla Martti Ahtisaaren neuvonantaja Riikka Marjamäki muistelee esimiestään ja ystäväänsä 25:39
Näin koskettavalla tavalla Martti Ahtisaaren neuvonantaja ja CMI-rauhanjärjestön johdossa työskennellyt Riikka Marjamäki muistelee esimiestään ja ystäväänsä.

Lue myös:

    Uusimmat