Tiesitkö? Tästä syystä koirat kääntelevät päätään kuunnellessaan ihmistä

Puhut koirallesi, ja se kääntelee päätään ikään kuin se yrittäisi ymmärtää sanomaasi. Ymmärtääkö Musti näyttävänsä söpöltä pää kenossa vai mistä hauska käytös johtuu?

Mental Floss -sivuston mukaan koirat ovat erinomaisia aistimaan ihmisen tunnetiloja kiehonkielen ja äänen perusteella, ja ne jopa pystyvät eläytymään ihmisen tunteisiin. Ne siis ymmärtävät, milloin ihminen on vihainen ja milloin taas hyvällä tuulella.

Koirat pystyvät myös tunnistamaan osia ihmisten puheesta. Käännellessään päätään koira yrittää tunnistaa puheen seasta tiettyjä sanoja ja äänteitä, jotka viittaavat koiralle mukaviin asioihin, kuten ruokaan tai ulkoiluun. Koira siis yrittää tavallaan ymmärtää ihmistä paremmin.

.

Jos video ei näy, katso se täällä.

Pään kääntely voi asiantuntijoiden mukaan liittyä myös koiran korvan rakenteeseen. Vaikka koirien kuulo onkin huomattavasti parempi kuin ihmisellä, niiden kyky hahmottaa äänen lähde on ihmistä heikompi. Koiran aivot huomaavat pienetkin vaihtelut ajassa, joka äänellä menee kantautua sen korviin. Yksinkertainen pään kääntäminen saattaa auttaa niitä tarkentamaan äänen lähteen.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan pään kääntely liittyy korvien ulkoisten osien asennon vaihtamiseen, jotta eläin aistisi äänilähteen paremmin.

Psykologi ja koirista paljon kirjoittanut Stanley Coren uskoo, että koirien pään kääntely liittyy myös näköön. Hän uskoo, että koirien kuono estäisi niitä näkemästä ihmisen kasvojen alaosaa kunnolla. Pään kääntämisen avulla koira pystyisi näkemään paremmin ihmisen suun alueen, jossa kasvojen ilmeet näkyvät selkeimmin.

Jos koirasi kääntelee jatkuvasti päätään sille puhuessasi, saattaa kyseessä olla aivan erityisen empaattinen yksilö. Jotkut asiantuntijat uskovat, että sosiaalisesti pelokkaat koirat kääntelevät päätään vähemmän kuin sosiaaliset yksilöt. Toisaalta tätä käytöstä esiintyy myös vähemmän pystykorvaisilla ja lyhytkuonoisilla koirilla.

Ihmiset yleensä myös tiedostamattaan vahvistavat tätä käyttäytymistä. Päänkääntelyä seuraa koiran kannalta usein mukavia asioita, jolloin se toistaa tätä käyttäytymismallia todennäköisemmin.

Miten koiraa kielletään? Katso videolta koirankouluttajan vinkit!

Lähde: Mental Floss

Lue myös:

    Uusimmat