Tiesitkö? Nämä ruoat kannattaa pakastaa

Vihannesten, marjojen ja hedelmien pakastamisella on joskus huono maine, mutta todellisuudessa terveysherkkujen laittaminen pakastimeen on toisinaan erityisen viisas ratkaisu.

Jotkin marjat, hedelmät ja vihannekset voivat pakastimeen jouduttuaan kadottaa osan maustaan ja ravintoaineistaan, mutta toiset puolestaan voivat jopa parantua pakastamisen myötä. Lue, mitä terveysherkkuja kaupan pakastehyllystä kannattaa ostoskoriin laittaa tai pakastaa itse.

Herneet

Pakasteherneissä on yhtä hyvä maku ja koostumus kuin tuoreissakin. Journal of Food Science -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että herneiden pakastaminen lisää niiden antioksidanttista aktiviteettia. Herneissä on myös runsaasti C-vitamiinia ja erään tutkimuksen mukaan vain kymmenes tuosta määrästä katoaa herneiden oltua pakastimessa vuoden verran.

Pinaatti

Puolalaistutkimuksen mukaan pakastepinaatissa on enemmän kalsiumia kuin tuoreessa – ja jopa enemmän kuin maidossa! Italialaistutkijat puolestaan kehottavat höyryttämään pakastetun pinaatin hajottaaksesi sen soluseinät ja saattaaksesi sen antioksidantit saatavampaan muotoon. Puolalaistutkimuksen mukaan pinaatin sydänsairauksia ehkäisevistä folaateista 43 prosenttia kuitenkin häviää kolmannen ja kuudennen säilöntäkuukauden aikana, joten loputtomiin pinaattia ei pakastimessa kannata säilyttää.

Mustikat

Mustikat sisältävät antosyaaneja, jotka ovat sydänsairauksia ja syöpää ehkäiseviä flavonoideja. Romanialaistutkimuksen mukaan antosyaanit eivät katoa pakastamisen myötä, joten voit huoletta laittaa mustikat pakkaseen. Voit sulattaa mustikat huoneenlämmössä, mutta North Carolinan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan pakastemustikoiden laittaminen mikroon nostaa niiden antosyaanitasoja entisestään. Käytä pakastemustikat neljän kuukauden sisällä.

Kirsikat

Journal of Food Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pakastetuissa kirsikoissa on enemmän syöpää ehkäiseviä antosyaaneja kuin säilykeversioissa. Kirsikoita ei voi kuitenkaa pitää pakastimessa kovin pitkään. Erään tutkimuksen mukaan 50 prosenttia kirsikoiden polyfenoleista häviää kuuden kuukauden pakastamisen jälkeen. Kolmessa kuukaudessa polyfenoleista ehtii hävitä 25 prosenttia.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat