Tiesitkö? Nämä oudot otukset ovat todella olemassa

Jotkut tutkijoille tutut eläinlajit voivat olla tavalliselle tallaajalle outoja. Suuri osa oudokeista lymyää merten syvyyksissä, mutta maan päälläkin voi törmätä eläinmaailman ihmeellisyyteen.

Kolossikalmari

Kolossikalmari näyttää tarujen merihirviöltä, mutta on oikeasti olemassa. Antarktiksen lähettyvillä, eteläisillä merialueilla asustava kalmari on maailman suurin selkärangaton eläin. Suurimmat tavatut kolossikalmarit ovat olleet 12–14 metriä pitkiä ja painaneet jopa 500 kiloa. Kolossikalmarilla uskotaan olevan koko eläinkunnan suurimmat silmät.

Galapagoksen lepakkokala

Galapagoksen lepakkokala elää Galapagos-saarten läheisillä vesialueilla, 30 metrin syvyydessä meren pohjassa. Kalan erikoisuus johtuu sen punaisista huulista ja kummallisesta liikkumistavasta – Galapagoksen lepakkokalat eivät ole kovin hyviä uimareita, ne kävelevät meren pohjassa käyttäen rintaeviään.

Peikkohai

Syvänmeren kalat ovat aina hyvin edustettuina oudoimpien eläinten listoilla. Niin nytkin. 100 metrin syvyydessä merenalaisissa kanjoneissa asustaa hai, joka ei muistuta paljoakaan muita tunnettuja hailajeja. Toisinaan eläviksi fossiileiksi kutsutut peikkohait ovat väriltään vaaleanpunaisia ja niillä on kapea, litteä kuono, jota ne hyödyntävät.

Mutipistiäiset

Mutipistiäisten heimoon kuuluu useita ampiaislajeja, joiden siivet ovat surkastuneet. Karvaisia mutipistiäisiä on eri väreissä, joista erityisen lystikäs on mustavalkoinen. Mustavalkoisia mutipistiäisiä kutsutaankin toisinaan pandamuurahaisiksi, koska ne muistuttavat väritykseltään pandaa ja rakenteeltaan muurahaista. Kivulias pisto kuitenkin paljastaa mutipistiäisen,

Mutipistiäisiä elää enimmäkseen kuivissa tropiikeissa. Suojaväri antaa saalistajille signaalin pysyä poissa.

Jättiläissiira

Jättiläissiiroja on useita eri lajeja ja jättiläissiira on yleisnimi kaikille yli 20 senttiä pitkille siiroille. Nämä fossiilia muistuttavat äyriäiset elävät kylmissä, yli 300 metriä syvissä vesissä Atlantilla, Tyynellä valtamerellä ja Intian valtamerellä. Ne voivat kasvaa jopa puolen metrin pituisiksi.

Saiga-antilooppi

Saiga on antilooppi, jolla on suuri, joustava nenä. Nenän rakenne auttaa antilooppia hengittämään puhdasta ilmaa pölyisinä kesinä ja lämmintä ilmaa kylminä talvina. Taitoa tarvitaan, sillä saigat elävät Keski-Aasian aroilla, joilla lämpötilaerot ovat suuria. Saigat ovat äärimmäisen uhanalaisia.

Dumbo-mustekala

Myös Dumbo-mustekalaksi kutsuttu mustekala elää syvällä meressä, jopa 3–4 kilometrin syvyydessä. Kansanomaisen nimityksensä Dumbo-mustekala on saanut korvia muistuttavista evistään. Suurin tavattu Dumbo-mustekala ollut 1,8 metriä pitkä ja painanut lähes kuusi kiloa.

Airokalat

Airokalat ovat suomuttomia ja valtavan suuria syvänmeren kaloja. Nauhamaiset kalat voivat kasvaa jopa yli 10 metrin mittaisiksi ja painaa lähes 300 kiloa. Niitä esiintyy syvällä meressä lähes kaikilla lämpimillä vesialueilla – myös Välimerellä.

Lähteet: Listverse.com, Wikipedia.com, The Daily Mail, WWF, BBC News

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja