Tiesitkö? Nämä historialliset kohteet Helsingissä ovat Paavo Nurmen rakentamia

Tuntematon Paavo Nurmi – tätä kaikkea et luultavasti tiennyt kaikkien aikojen suomalaisesta 8:36
Katso videolta, miltä Paavo Nurmen rakennuttamat kerrostalot näyttävät.

Paavo Nurmi tunnetaan ällistyttävistä uroteoista juoksuradoilla. Moni ei kuitenkaan välttämättä tiedä, että hänellä on ollut suuri merkitys myös Helsingin rakentamisessa.

Kaikkien aikojen juoksijana pidetty Nurmi lopetti uransa vuonna 1934 voitettuaan 12 olympiamitalia. Tämän jälkeen Nurmi aloitti viipyilemättä uuden uransa. Vuonna 1935 Helsingin Töölöntorin kulmalle nousi nimittäin jo ensimmäinen hänen rakennuttamansa kerrostalo. 

Viiden jälkeen jalkautui Helsinkiin etsimään Nurmen kädenjälkiä. 

– Tämä on ensimmäinen Paavo Nurmen talo Helsingissä, tietää talossa lähes 30 vuoden ajan asunut Matti Pöysälä. Jotakuinkin saman ajan on talon katutasolla palvellut monelle helsinkiläiselle tuttu kahvila Tintin Tango. 

– Tämä on tällainen maamerkki, näin voi sanoa, tutkija Kalle Virtapohja toteaa Viiden jälkeen -lähetyksessä viitaten Töölöntorinkatu 7:ään. 

"Tuntematon Paavo Nurmi" -kirjan kirjoittanut Virtapohja sanoo, että nykyisin houkuttelevana ja arvokkaana asuinalueena pidetty Töölö oli 90 vuotta sitten vain yksi keskustan laitakaupungeista muiden joukossa. 

Lauttasaaresta "onnellisten saari"

Nurmi oli aikaansa edellä myös seuraavassa hankkeessaan. Vuonna 1937 nousi seuraava kerrostalo kasvavaan kaupunginosaan, Lauttasaareen. 

Nykyisin monesti ”onnellisten saareksi” kutsuttu Lauttasaari oli tuohon aikaan vielä lähes asumaton. Nurmen rakennuttama talo Pohjoiskaari 4:ään olikin ensimmäinen kerrostalo koko saarella. 

Virtapohja nostaa Nurmen merkittävimpiin saavutuksiin rakennusalalla juuri Lauttasaaren. 

– Siellä on eniten niitä (Nurmen rakennuttamia) taloja, se nousee mieleen. 

Seuraavien vuosikymmenten ajan Nurmi rakennutti ahkerasti taloja ympäri Helsinkiä. Sota keskeytti muutamaksi vuodeksi Nurmen rakennushankkeet, mutta hän ehti elämänsä aikana rakennuttaa kolmisenkymmentä kerrostaloa Helsinkiin.

Viiden jälkeen kävi ensimmäisillä Nurmen rakennuttamilla kerrostaloilla Töölössä ja Lauttasaaressa. Katso videolta, miltä talot näyttävät. 

Lue myös:

    Uusimmat