Tiesitkö: Näin kierrätät oikein vanhaa elektroniikkaa

Sähkölaitteiden kierrättäminen on nykyään huomattavasti helpompaa, kun vuonna 2005 voimaantullut asetus määrää valmistajat huolehtimaan rikkinäisten laitteiden kierrättämisestä.

– Yritykset ovat vastuussa valmistamiensa tuotteiden kierrätyksestä. Asetus on tullut voimaan jo vuonna 2005, jonka jälkeen elektroniikkajätteen kierrättäminen on ollut kuluttajille ilmaista, kertoo ympäristöasiantuntija Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalvelusta.

Esimerkiksi Helsingin jätehuollon Sortti-asemille voi kerrallaan palauttaa kolme elektronista laitetta. Partin mukaan tämä johtuu siitä, ettei kukaan ammatikseen jätettä hamstraava ja hyödyntävä voi käyttää palvelua ilmaiseksi hyväkseen.

Pattereita ja lamppuja voi tuoda kerralla suuremman määrän.

Näin kierrätät elektroniikkajätettä:

– Vie toimivat laitteet osto- ja myynti-liikkeisiin tai kierrätyskeskuksiin. Älä heitä toimivaa elektroniikkaa pois.

– Kotitalouksien sähköromua otetaan vastaan kaupunkien jäteasemilla ja useissa suurissa elektroniikkaliikkeissä, kuten Giganteissa.

– Muista poistaa laitteista irrotettavat osat, kuten valaisinten hehkulamput ja loisteputket ja imureiden pölypussit. Tuo kaikki laitteet ilman pakkauksia ja huomioi, että laitteiden tulee olla pääsääntöisesti kokonaisia.

– Huomioi, että sähkölaitteiden kierrätykseen ei voi tuoda irrallisia paristoja ja akkuja, vaan ne on laitettava niille tarkoitettuun keräykseen. Hehkulamput viedään sekajätteeseen.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja