Tiesitkö: Näin hymysi vaikuttaa terveydentilaasi!

Kaunis ja terve hymy on monelle tavoittelemisen arvoinen asia. Tutkailemalla suutasi saatat kuitenkin saada myös tärkeää tietoa terveydestäsi.

Kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan kielen kertovan potilaan terveydestä, mutta tietyllä tapaa koko suu on portti ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Sydänsairaudet ja -kohtaukset

Useat erilaiset kokeet ovat osoittaneet, että suussa ja ikenissä olevat tulehdukset ja bakteerit voivat löytää tiensä verenkiertoon, mikä taas johtaa valtimoiden paksuuntumiseen ja sydänkohtauksen riskin kasvuun. Eräässä tutkimuksessa myös todettiin, että harvemmin kuin kahdesti päivässä hampaat harjaavilla oli jopa 70 prosenttia suurempi riski sairastua sydänsairauksiin.

Diabetes

Lääkärit ovat tienneet jo kauan, että kakkostyypin diabetesta sairastavilla henkilöillä esiintyy myös enemmän ientulehduksia. Uusi tieto on kuitenkin se, että ientulehdusta ehkäisemällä voidaan myös ehkäistä alkavaa diabetesta. Tutkijat peräänkuuluttavat lisätutkimuksia, mutta uutisen syyksi epäillään sitä, että suun infektioista leviävät tulehdukset vaikuttavat koko kehoon ja myös sen kykyyn käsitellä sokeria.

Hengitystieinfektiot

Pitämällä suusi puhtaana ja terveenä voit myös pitää keuhkosi suojattuina. Tutkimuksessa, jonka osanottajat olivat iältään 20-60 -vuotiaita kävi ilmi, että keuhkoputkentulehduksesta, kauhkokuumeesta tai muusta ylähengitysteiden infektiosta kärsivillä oli myös huonompi suun terveys. Syynä tähän voidaan todennäköisesti pitää bakteerien muodostamaa ientulehdusta, jonka bakteerit on helppo vetää hengitysilman mukana keuhkoihin.

Rintasyöpä

Tukholman Karoliinisessa instituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan naiset, joilta puuttuu hampaita tai joiden suun terveys on muutoin huonolla tolla voivat saada rintasyövän jopa 11 kertaa todennäköisemmin. Huonot hampaat vaikuttavat myös koko kropan yleiseen terveyteen.

Raskausajan ongelmat

Jos olet raskaana tai suunnittelet raskaaksi hankkiutumista, on tärkeämpää kuin koskaan kiinnittää huomiota suusi hyvinvointiin. Raskauden aikana tulet luultavasti kiinnittämään huomiota hampaissasi oleviin muutoksiin, jotka johtuvat raskauden aikaansaamista hormoneista ja verenkierron muutoksista, ja tutkimuksen mukaan jopa puolet raskaana olevista naisista saavat ientulehduksen lasta odottessaan. Useat tutkimukset myös todistavat suoran yhteyden hampaiden ongelmien ja keskenmenojen sekä ennenaikaisen synnytyksen välillä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja