Tiesitkö, että älypuhelimestasi löytyy tärkeä liitäntä, joka kehitettiin 1800-luvulla?

Älypuhelimet ja tabletit kehittyvät hurjaa vauhtia ja niissä käytetäänkin jo atomitasolla toimivaa sensoriteknologiaa. Käytännössä kaikissa superteknisistä mobiililaitteista löytyy kuitenkin tärkeä liitäntä, jonka juuret ulottuvat aina 1800-luvulle asti.  

Kyseessä on 3,5mm:n kuulokeliitäntä - se pieni aukko kännykän kyljessä, johon kuulokkeet kytketään kiinni metallisella tapilla. BBC kirjoittaa sivuillaan, että kyseessä on harvinainen esimerkki siitä, miten teknologia voi kestää ajan hammasta.

3,5 mm:n plugi on käytännössä miniversio vuonna 1878 kehitetystä 6,35 mm:n liittimestä. Audioalan asiantuntija Charlie Slee kertoo BBC:lle, että liitin kehitettiin sellaiseen tarkoitukseen, jossa kytkennän pitää olla nopea ja luja.

Liitintä käytettiin alunperin puhelinvaihteissa, jossa yhteyksiä muodostettiin konkreettisesti johtoja liittelemällä.

Tekniikkalaitteiden koon pienennyttyä alkuperäisestä suuremmasta liittimestä tarvittiin pienempi versio. 3,5 mm:n liittimestä tuli nopeasti suosittu ja sitä lähes kaikki nykyään käytämme mobiililaitteissamme. Joillakin valmistajilla on ollut poikkeavia tapoja kytkeä kuulokkeet, mutta käytännössä 3,5 mm:n plugi on tällä hetkellä mobiililaitteiden standardi.

Liittimen toimintoihin on ajan myötä tullut pieniä muutoksia, jotka ovat mahdollistaneet stereoäänen tai laitteen ohjauksen piuhan kautta, mutta perusolemus on kuitenkin säilynyt alkuperäisen kaltaisena.

Laajassa käytössä ollut liitin on myös ollut kätevä, koska sen avulla samoja kuulokkeita on voinut käyttää eri laitteilla.

Vanha ja hyväksi havaittu liitin on nyt kuitenkin kohtaamassa uhan: Applen on nimittäin uumoiltu korvaavan 3,5 mm:n ääniliitännän omantyyppisellä ratkaisullaan tulevassa iPhone 7 -kännykässään. Kyseessä olisi melko merkittävä muutos, sillä Applen toteutukset ovat tunnetusti vaikuttaneet melko laajasti teknologiarintamalla.

Ajatus on aiheuttanut kritiikkiä, sillä uuden liittimen käyttämiseksi tarvittaisiin uudella piuhalla varustetut kuulokkeet tai jonkinlainen adapteri. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja