Tiesitkö: 5 ruokaa ja juomaa, joista voit saada yliannostuksen

Saatat joskus vitsailla saaneesi ruoasta yliannostuksen, kun olet syönyt lempiruokaasi niin paljon, että mahasi meinaa suorastaan räjähtää. Tiettyjä ruokia ja juomia voikin oikeasti syödä jopa vaarallisen paljon.

1. Porkkanat

Daily Mail uutisoi taannoin nuoresta brittipojasta, joka söi niin paljon porkkanoita päivässä, että pojan iho muuttui lopulta oranssiksi. Porkkanoiden sisältämät beta-karoteenimolekyylit voivatkin kerääntyä ihokudoksiin ja muuttaa ihon kelta-oranssin väriseksi. Ilmiötä kutsutaan karotenemiaksi, eikä se ole varsinaisesti terveydelle vaarallinen sairaus.

2. Raaka tonnikala ja muut kalat

Monet sushiravintolat ovat luopuneet tonnikalan käytöstä eettisistä syistä, mutta raa’an tonnikalan liikasyömisellä voi olla muitakin haittavaikutuksia. Ravintoloiden raaka tonnikala pitää nimittäin sisällään elohopeaa, joka saattaa aiheuttaa liiallisesti nautittuna monenlaisia hermosto-ongelmia. Erityisesti lasten ja raskaana olevien naisten kannattaisi elintarvikeviranomaisten mukaan vältellä raa’an tonnikalan syöntiä.

Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan sisävesien petokaloista ja meressä elävästä hauesta voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa. Mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita. Eviran mukaan päivittäin sisävesien kaloja syövien kannattaa vähentää isokokoisten ahvenien, kuhan sekä mateiden syöntiä.

3. Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat

Kahvi on monille suomalaisille pyhä juoma ja sitä on saatava työpöydän eteen erityisesti aamuisin. Kupillinen tai kaksi ei tee terveydelle hallaa, mutta joidenkin tutkimusten mukaan liika kahvinjuonti voi aiheuttaa ei-toivottuja sivuoireita.

Mayo Clinicin tutkimusten mukaan kofeiinia ei pidä juoda yli 500-600 milligrammaan päivässä. Suomalaisten juomassa kahvissa on kofeiinia keskimäärin 90 milligrammaa desilitrassa, joten suositusrajat paukkuvat jo noin kolmen kahvikupillisen jälkeen. Suosituissa energiajuomissa kofeiinia on hieman yli 300 milligrammaa litraa kohden.

Liika kahvinjuonti voi aiheuttaa tutkimusten mukaan muun muassa unettomuutta, levottomuutta, pahoinvointia, rytmihäiriöitä sekä päänsärkyä. Ruotsissa raportoitiin vuonna 2010 tapaus, jossa 21-vuotiaan naisen sydän pysähtyi , kun nainen oli nauttinut yli 10 000 milligrammaa kofeiinia.

4. Vesi

Erityisesti naisten keskuudessa on jo muutamia vuosia villinnyt vesipullotrendi. Veden hoikentavaa vaikutusta on hehkutettu kauneus- ja terveysalan lehdissä ja alan asiantuntijat ovat milloin hehkuttaneet veden hoikentavaa ja milloin ihon kaunistavaa vaikutusta. Liika vedenjuonti voi kuitenkin aiheuttaa pahimmassa tapauksessa vesimyrkytyksen.

Ihmisen munuaiset pystyvät mukautumaan erilaisiin vesimääriin, mutta niilläkin on rajansa. Nopea lisäys elimistön vesimäärässä voi aiheuttaa vesimyrkytyksen, jossa elektrolyyttien eli kivennäisaineiden tasapaino häiriintyy. Pahimmassa tapauksessa vesimyrkytys aiheuttaa sekavuutta, ärtyisyyttä ja voi johtaa tajuttomuuteen tai jopa kuolemaan.

Munuaisetvoivat tunnissa erittää noin litran vettä hyvin laimeana virtsana. Sitä suurempi juominen lisää elimistön vesikuormaa ja lisää vesimyrkytyksen riskiä.

5. Muskottipähkinä

Laajasti muun muassa intialaisten ruokien ja leivonnaisten kuten piparien ja maustekakkujen mausteena käytetty muskottipähkinä voi suurina annoksina olla jopa tappava.

Muskottipähkinöiden sisältämä huumaava aine myristiini voi suurina määrinä aiheuttaa usean päivän hallusinaatioita. Tila ei ole missään nimessä miellyttävä, sillä hallusinaatioiden lisäksi muskottipähkinäyliannostuksen saaneet ihmiset oireilevat usein muun muassa oksentelemalla.

Vakavampia oireita ovat muun muassa sydämen rytmihäiriöt ja hermosto-ongelmat. Jos tällaisessa tilassa oleva ihminen esimerkiksi säikäytetään, voivat seuraukset olla todella kohtalokkaat, jopa tappavat. Muun muassa Amerikassa on raportoitu muskottipähkinän yliannostuksen aiheuttamia kuolintapauksia. Useissa tapauksissa muskottia on yritetty käyttää päihteenä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja