Saatat joskus vitsailla saaneesi ruoasta yliannostuksen, kun olet syönyt lempiruokaasi niin paljon, että mahasi meinaa suorastaan räjähtää. Tiettyjä ruokia ja juomia voikin oikeasti syödä jopa vaarallisen paljon.
1. Porkkanat
Daily Mail uutisoi taannoin nuoresta brittipojasta, joka söi niin paljon porkkanoita päivässä, että pojan iho muuttui lopulta oranssiksi. Porkkanoiden sisältämät beta-karoteenimolekyylit voivatkin kerääntyä ihokudoksiin ja muuttaa ihon kelta-oranssin väriseksi. Ilmiötä kutsutaan karotenemiaksi, eikä se ole varsinaisesti terveydelle vaarallinen sairaus.
2. Raaka tonnikala ja muut kalat
Monet sushiravintolat ovat luopuneet tonnikalan käytöstä eettisistä syistä, mutta raa’an tonnikalan liikasyömisellä voi olla muitakin haittavaikutuksia. Ravintoloiden raaka tonnikala pitää nimittäin sisällään elohopeaa, joka saattaa aiheuttaa liiallisesti nautittuna monenlaisia hermosto-ongelmia. Erityisesti lasten ja raskaana olevien naisten kannattaisi elintarvikeviranomaisten mukaan vältellä raa’an tonnikalan syöntiä.
Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan sisävesien petokaloista ja meressä elävästä hauesta voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa. Mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita. Eviran mukaan päivittäin sisävesien kaloja syövien kannattaa vähentää isokokoisten ahvenien, kuhan sekä mateiden syöntiä.


