Nyt se on vahvistettu: Japanin luotain laskeutunut Kuuhun, mutta ei ongelmitta

Näin Japanin SLIM-luotain lähti matkaan kohti kuuta syyskuussa 2023 0:38
Katso kuinka Japanin Slim-luotain lähti matkaan kohti kuuta syyskuussa 2023

Japanin avaruusjärjestö Jaxa kertoo, että sen SLIM-luotain (Smart Lander for Investigating Moon) on laskeutunut Kuun kamaralle. 

Jaxa kertoo tiedotustilaisuudessaan, että laskeutujaan on saatu yhteys laskeutumisen jälkeen. Aluksen aurinkokenno ei kuitenkaan tuota sähköä tällä hetkellä, vaan kommunikointiin on käytetty luotaimen sisäistä akkua. Akkuvirran arvioidaan kestävän vain joitain tunteja. Jaxa kerää edelleen tietoa luotaimen tilasta. Jaxa kertoo, että itse laskeutuminen sujui onnistuneesti.

Britannian yleisradio BBC kertoi jo aiemmin radioamatöörien havainneen vahvoja signaaleja Kuusta sellaisilla taajuuksilla, mitä SLIM käyttää.

Japani on täten viides valtio, joka on onnistunut laskeutumaan Kuuhun. Aiemmin kuuhun luotaimensa laskeneet maat ovat Yhdysvallat, entinen Neuvostoliitto, Kiina ja Intia.

Tältä SLIM-luotaimen laskeutuminen kuun pinnalle näytti grafiikassa 0:58
SLIM-luotaimen laskeutuminen Kuun pinnalle havainnollistettuna.

Jaxan edustajat kertoivat tiedotustilaisuudessa, että järjestö jatkaa aluksen lähettämän aineiston keräämistä ja analysointia. Alustavien aineistojen mukaan laskeutuminen sadan metrin päähän aluksen kohteesta kuitenkin onnistui. Tiedon varmistamisessa kestää kuitenkin oman aikansa.

SLIMin yhtenä prioriteettina on Jaxan edustajien mukaan tällä hetkellä navigaatiodatan ja kuvien lähettäminen takaisin Maahan. Tiedon avulla voidaan selvittää, minkä lähestymisreitin alus otti, kun se laskeutui Kuun kamaralle. 

Sitä, voidaanko aurinkokennoja kokeilla korjata, ei Jaxan edustajien mukaan vielä tiedetä. Auringon asema suhteessa Kuuhun kuitenkin muuttuu, joten auringonvalo voi osua aluksen kennoihin vielä tulevaisuudessa. Vaikka akkuvarannot loppuvat, voi alus tässä tilanteessa käynnistyä uudelleen.

Vaikka aurinkokennoa ei saataisi toimimaan, on Jaxan minimitavoite järjestön edustajien mukaan tehtävän osalta saavutettu. Alus nimittäin saatiin nykytietojen valossa laskeutumaan Kuun pinnalle. Järjestön tavoitteita on kolmella tasolla: minimi, täysi ja ylimääräinen.

Kiinnostus Kuuta kohtaan kasvanut

Slim laukaistiin syyskuussa ja se sai jo ennen sitä lempinimen tarkka-ampuja, koska sen tarkoituksena oli laskeutua vain sadan metrin päähän kohteestaan. Yleensä laskeutumisalueiden koot ovat Guardianin mukaan olleet useita kilometrejä.

Aluksen matkassa Kuuhun lähetettiin myös pallonmuotoinen Sora-Q-luotain, jonka tarkoituksena on kulkea Kuun kamaralla. Hieman tennispalloa isompi luotain on suunniteltu yhteistyössä Takara Tomy -leluyhtiön kanssa.

Leluyhtiö on tuonut markkinoille myös Maan kamaralla käytettäviä versioita Sora-Q:sta, joita voi esittelyvideon perusteella ohjata älypuhelimen avulla.

Kuuhun on kohdistunut viime vuosina uudelleensyttynyttä kiinnostusta sekä julkisten avaruusjärjestöjen että yksityisten yritysten taholta. Laskeutuminen Kuun pinnalle on kuitenkin erittäin haastavaa, kuten Peregrine-laskeutujan tuore kohtalo osoittaa. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ja Astrobotic-yrityksen yhteisprojekti epäonnistui Peregrinessä havaittujen teknisten ongelmien takia. Tämän jälkeen Peregrine ohjattiin kohti Maan ilmakehää, jotta se tuhoutuisi eikä jäisi avaruusromuksi taivaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat