Tiede selittää: Tästä syystä moni lihoo talvisin – eikä sillä ole mitään tekemistä herkuttelun kanssa

Toisin kuin moni luulee, talven aikana keräämilläsi kiloilla ei välttämättä ole mitään tekemistä kylmän ilman tai jouluherkkujen kanssa.

Vaaka näyttää talvisin muutamaa kiloa suurempaa lukemaa kuin kesäisin. Kuulostaako tutulta? Vaikka moni syyttää painon noususta joulusuklaita tai kylmällä ilmalla selviytymistä, perimmäinen syy kiloille ei välttämättä löydy kummastakaan vaihtoehdosta.

Kanadalaisen Albertan yliopiston tutkimuksessa on nimittäin tultu siihen tulokseen, että todellinen syy rasvan kertymiseen löytyy auringonvalosta – tai tarkemmin sanottuna sen puutteesta. Tutkimuksen mukaan solumme eivät varastoi rasvaa yhtä paljon silloin, kun altistumme auringonvalolle.

– Kun auringonvalon sininen aallonpituus – se valo, jonka voimme nähdä paljain silmin – tunkeutuu ihoon ja saavuttaa sen alapuoliset rasvasolut, rasvapisarat pienenevät ja vapautuvat solusta, Peter Light kertoo Scientific Reportsissa julkaistussa tutkimuksessa.

Talvisin aurinko paistaa vähemmän aikaa, mikä tarkoittaa samalla myös sitä, että kehomme varastoi todennäköisemmin rasvaa.

Vaikka tässä tutkimuksessa löydettiinkin yhteys valon puutteen ja lihomisen välille, vielä ei tiedetä tarkalleen, kuinka paljon valoa rasvasolujen pienenemiseen ja vapautumiseen tarvitaan. Vaikka jatkotutkimukset ovatkin tarpeen, tässä sinulle kuitenkin yksi lisäsyy varata talvilomamatka aurinkoiseen matkakohteeseen.

Lähde: Independent

***

0:36

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja