Mainos

Tiedätkö, mistä sana "inssiajo" on peräisin?

MTV Autojen saamien tietojen mukaan inssiajo-sanan merkitys ja tausta eivät ole kaikille selviä asioita.

Moottoriajoneuvon ajokoetta tarkoittavat puhekieliset sanat inssi tai inssiajo ovat varmasti tuttuja suurimmalle osalle suomalaisista, mutta pikaisen gallupin perusteella läheskään kaikki eivät ole tietoisia sanojen merkityksestä.

Valaiskaamme siis asiaa hieman.

Inssi tulee sanasta insinööriajo, joka puolestaan on viittaus aiemmin tutkinnon vastaanottajana toimineisiin katsastusinsinööreihin.

– Jollain paikkakunnilla katsastusinsinööri ottaa yhä tutkintoja vastaan, mutta iso osa tutkinnon vastaanottajista alkaa olla liikenneopettajakoulutuksen käyneitä, kertoo Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vesalaisen mukaan tutkinnon vastaanottajaksi ei enää nykyisin pääse pelkällä katsastusinsinööritaustalla, vaan tehtävään vaaditaan liikenneopettajalupa. Nykyään puhutaankin kuljettajantutkinnon vastaanottajista eli TUTVO:ista (TUTkinnnonVastaanOttaja).

– Jos joku haaveilee pääsystä tutkinnon vastaanottajaksi, pitää hänen suorittaa liikenneopettajan erityisammattitutkinnon pakolliset osat ja niiden lisänä ”Kuljettajantutkinnon vastaanottajana toimiminen” -lisäosa, Vesalainen vinkkaa.

Kuljettajantutkintojen järjestämisestä vastaa Trafi. Tutkinnon vastaanottajana toimii yritys, joka on valittu tarjouskilpailun perusteella. Tällä hetkellä kyseinen yritys on Ajovarma.

***

3:28

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.