THL:n tutkimusprofessori MTV:lle: Näihin neljään kysymykseen saadaan pian vastauksia koronan brittimuunnoksesta – "Suomessa on menossa omat tutkimukset"

THL:n tutkimusprofessori tiivistää: Näihin tärkeisiin kysymyksiin saadaan pian vastauksia uudesta koronamutaatiosta 1:36
THL:n tutkimusprofessori tiivistää: Näihin neljään kysymykseen saadaan pian vastauksia uudesta koronamutaatiosta

Britanniassa ja Etelä-Afrikassa riehuvat koronamutaatiot leviävät parhaillaan ympäri maailmaa. Ruotsissa koronaviruksen brittimuunnos todettiin eilen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta kommentoi MTV Uutiset Livelle, että Britanniasta Suomeen saapuvat ihmiset olisi hyvä testata "varmuuden vuoksi".

– Näin mahdollinen koronavirustartunnan luonne voitaisiin tutkia. Perusperiaate on, että vain terveenä tullaan lennoille, Kiviranta kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

"Tehoavatko olemassaolevat rokotteet"

Ensi viikolla on luvassa lisää tieteellistä tietoa uuden koronamutaation luonteesta.

– Eniten odotetaan tietoa siitä, että (uusi muunnos) ei aiheuttaisi vakavampaa tautia kuin alkuperäinen koronavirus. Tähän kaivataan vahvistusta ja laajempaa näyttöä. Toisaalta haluttaisiin lisätietoa siitä, millaisen vasta-ainemuodostuksen uusi variantti ihmisessä muodostaa. Onko se samanlainen luonnollinen immuniteetti kuin jonka alkuperäinen koronavirus aiheuttaa?, Kiviranta pohtii.

– Tehoavatko olemassaolevat rokotteet, joita on jo alettu antamaan, myös tähän uuteen varianttiin? Siitä on alustavia arvioita, että rokotteet tehoaisivat. Nämä ovat ne kiivaimmin lisätietoa kaipaavat asiat, Kiviranta jatkaa.

Listan perällä on Kivirannan mukaan se, että tehoavatko samat lääkkeet kuin mitä nyt käytetään sairauden hoitamiseen.

"Suomessa on menossa omat tutkimukset"

Nyt toivotaan ja uskotaan, että pahinta uudessa mutaatiossa on sen suurempi tarttuvuus. Ärhäkämpi tarttuvuus liittyy Kivirannan mukaan niin sanottuun piikkiproteiiniin, jossa on tapahtunut mutaatio. 

Kivirannan mukaan tällä hetkellä uuteen mutaatioon voi suhtautua "aika odottavasti".

– Suomessa on menossa omat tutkimukset, joilla pyritään kartuttamaan, onko mutaatiota tullut jo Suomeen.

– Torjuntakeinot ovat samat kuin alkuperäisenkin viruksen kanssa. Mahdollisesti tartunnan saaneet pyritään eristämään normaaliksi ajaksi. Yleiset ohjeet eli hygieniatoimet, etäisyyden pitäminen, ruuhkaisten paikkojen välttäminen, oireellisena kotona pysyminen ja maskin käyttö ovat tässäkin tapauksessa suositeltavia tapoja.

Koko MTV Uutiset Liven haastattelu on katsottavissa alla.

Koronamutaatiosta saadaan lisätietoa heti alkuviikosta – THL:n edustaja kertoo, mitä nyt odotetaan 8:09


Lue myös:

    Uusimmat