Britanniasta lähtenyt koronamutaatio levisi nyt muuallekin Eurooppaan – Etelä-Afrikassa riehuva muunnos saattaa olla vielä vaarallisempi

3:48
Koronarokotteet saapuivat Suomeen – lääketukkukaupan johtaja kertoo, miten rokotukset alkavat.

Etelä-Afrikassa ja Iso-Britanniassa leviää nyt koronaviruksen uusia muotoja, joiden uskotaan tarttuvan aiempaa huomattavasti tehokkaammin.

Iso-Britanniassa jouluaattona ilmoitettiin hieman yli 39 000:sta uudesta koronavirustapauksesta. Se olisi ollut uusi ennätys, ellei aatonaattona olisi raportoitu parisataa tartuntaa enemmän. Joulupäivänä ennätystehtailu ei enää jatkunut, sillä uusien tapausten määrä tippui 32 000:een.

Brittikoronamutaation leviämisestä RanskaanEspanjaan ja Ruotsiin uutisoitiin tänään. Asiantuntijat arvelevat sitä löytyvän jo muualtakin Euroopasta siitä huolimatta, että 18 valtiota – mukaanlukien Suomi – on keskeyttänyt lentoliikenteen Britanniasta.

Brittimutaation on arvioitu olevan jopa 70 prosenttia tehokkaampi leviämään ihmisestä toiseen.

– Se on shokeeraava arvio. Kaikki mutaatiot ovat huolenaiheita. Kyse on itsepäisestä ja opportunistisestä viruksesta, toteaa Ali Mokdad Washingtonin yliopiostosta Scientific American mukaan.

Uuden tutkimuksen mukaan tarkka luku olisi 56 prosenttia. Kyseistä tutkimusta ei ole kuitenkaan vielä vertaisarvioitu. Tutkijat arvioivat, että Britannia tarvitsee huomattavasti nykyistä järeämpiä toimia pysäyttääkseen viruksen leviämisen – esille otettiin muun muassa koulujen sulkeminen. 

Tänään Iso-Britanniassa otettiin käyttää niin sanotun neljännen tason rajoituksia alueilla, jotka kattavat 18 miljoonaa ihmistä. Kaikkien kauppojen joita ei luokitella välttämättömiksi, tulee sulkea ovensa. Myös monet yleisötilat, kuten uimahallit, teatterit ja elokuvateatterit sulkevat ovensa. Ihmisten täytyy pysyä kotona, ellei heillä ole kunnon syytä, kuten opintoja tai työtä.

Tuleeko koronasta uusi influenssa?

Etelä- ja Itä-Britanniassa aluksi levinnyt uusi mutaatio ei mitä ilmeisemmin aiheuta sen vakavampaa tautia kuin koronaviruksen perusversiokaan, joka tosin on sekin johtanut pelkästään Britanniassa yli 70 000:een kuolemaan. Tänään uusia kuolemia on Britanniassa raportoitu 570.

Koronaviruksen mutatoitumisessa ei sinällään ole mitään ihmeellistä. Uusia mutaatioita on varmasti jatkossakin luvassa.

Keskeisenä kysymyksenä on taajaan esitetty se, toimivatko jo olemassaolevat rokotteet uusia mutaatioita vastaan.

Scientific American mukaan kaikki nyt myyntiluvan saaneet rokotteet ovat tehokkaita brittimutaatiota vastaan. Jatkuvat mutaatiot voivat kuitenkin aiheuttaa rokotteiden tehon laskun tulevaisuudessa.

– Monet uskovat, että tästä tulee uusi influenssa – saamme uuden rokotteen joka vuosi, immunologi Scott Weaver Teksasin yliopistosta arvioi Scientific American mukaan.

Etelä-Afrikasta huonoja uutisia

Etelä-Afrikassa ensimmäinen korona-aalto iski kesä-heinäkuussa, jolloin pahimmillaan todettiin liki 14 000 koronatapausta päivässä. Syyskuusta aina joulukuun alkuun tilanne pysyi verrrattain vakaana. Tautitapausten määrä vaihteli 1000:n ja 2500:n päivittäisen välillä.

Sitten tapahtui jotain ja sekä jouluaattona että joulupäivänä uusia tapauksia rekisteröitiin liki 15 000. Syyttävä sormi on kääntymässä uuden koronamutaation suuntaan, joka brittiversion tapaan vaikuttaisi olevan agressiivisemmin leviävä kuin edeltäjänsä. Etelä-Afrikan mutaatio on kuitenkin eri kuin brittiversio.

– Etelä-Afrikan versio on tietojemme perusteella tehokkaampi leviämään kuin Britiannian muunnos ja se ei ole hyvä juttu. Meidän täytyy olla jatkossa vähän parempia taudin kulun estämisessä, tartuntatautien johtava tutkija Richard Lessels totesi The Guardianille.

Kaikista Etelä-Afrikassa testävistä koronavirusteistä positiivisia on tällä hetkellä 23 prosenttia, mikä on yli puolet enemmän kuin ennen joulukuuta. Etelä-Afrikan talvikuukausina, kesä- ja heinäkuussa, testituloksista peräti 27 prosenttia oli positiivisia.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että toisen aallon hallitseva virus leviää nopeammin kuin ensimmäisen aallon virus, professori Salim Abdool Karim totesi Etelä-Afrikan tilanteesta The Guardianin mukaan.

Etelä-Afrikan terveysministeri Zweli Khize on Reutersin mukaan samaa mieltä.

– Ylitämme ensimmäisen aallon huipun lähipäivinä, Mkhize totesi keskiviikkona.

Huolta on herättänyt myös mutaation mahdollinen taipumus tarttua niihin, jotka ovat taudin jo kertaalleen sairastaneet.

Rokotteen teho huolestuttaa

Etelä-Afrikan uuden mutaation ärhäkkä tarttuminen johtuu todennäköisesti siitä, että useita mutaatioita on viruksen piikkiproteiinissa, joka on vastuussa viruksen leviämisestä.

Varmaa tietoa nyt käytössä olevien rokotteiden tehosta ei ole vielä saatavilla. Lausunnot ovat kuitenkin olleet varovaisempia kuin mitä Britanniasta on annettu.

– Mitä rokotteeseen tulee, niin meillä on muutamia huolenaiheita enemmän (kuin Britanniassa). Teemme nyt tarkkaa tutkimusta, että voimme vastata kaikkiin kysymyksiin, Lessels totesi The Guardianille.

Muun muassa Saksa, Britannia ja Sveitsi ovat kieltäneet lennot Etelä-Afrikasta. Kyseistä mutaatiota on Britannian terveysministeri Matt Hancockin mukaan havaittu jo saarivaltiossa.

Etelä-Afrikassa uutta mutaatiota on tavattu huomattavan paljon 15–25-vuotiailla, joskaan vielä ei tiedetä johtuuko tämä ihmisten toiminnasta vai viruksen tehokkuudesta. Etelä-Afrikassa on kritisoitu isoja juhlia, joita on järjestetty kouluvuoden loppumisen kunniaksi.

Uusi virus leviää terveydenhuollon syrjäseuduilla

Etelä-Afrikassa uudesta koronamutaatiosta on tullut joillain alueilla selvästi yleisin viruksen muoto. Tutkijat kertovat ongelmia lisänneen sen, että viruksen uusi muoto näyttäisi olevan vahvimillaan niissä Etelä-Afrikan kolkissa, joissa terveydenhuolto on heikoimmissa kantimissa.

Yli 8500 ihmistä on sairaalahoidossa, kun ensimmäisen aallon pahimmassa vaiheessa heitä oli 8300.

– Tämä versio on levinnyt nopeasti. Siitä on tullut viikoissa hallitseva virus sekä Itä-Kapissa että Länsi-Kapissa, kerrotaan tällä viikolla julkaistussa tutkimuksessa.

Joulupäivänä Etelä-Afrikassa raportoitiin 293 uutta koronakuolemaa. Näistä 222 Itä- ja Länsi-kapissa.

Alkuvuodesta Etelä-Afrikka otti käyttöön kovat rajoitustoimet. Ne tulivat taloudelle hyvin kalliiksi. Nyt vastaavia rajoitustoimia ei ole määrätty, mutta muun muassa kokoontumisia ja alkoholin myyntiä on rajoitettu.

Tällä hetkellä Etelä-Afrikassa on noin 127 000 koronaa sairastavaa. Heinäkuun huippupäivinä tautia sairasti pahimillaan yli 170 000 ihmistä.

Lähteet: Reuters, The Guardian, Scientic America, The New York Times, Worldometer.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja