Ruotsissa on löydetty briteistä levinnyt uusi koronamutaatio – MTV Uutisten kirjeenvaihtaja: "Viranomaisilla on jo hätä"

Ruotsissa on havaittu ensimmäistä kertaa koronaviruksen uusi, aiempaa tarttuvampi muunnos, kertoo Ruotsin kansanterveysviranomainen.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto ei pidä yllätyksenä, että brittimutaatiota löytyi Ruotsista.

– Jos ajatellaan Ruotsin voidaanko sanoa avoimuuspolitiikkaa, niin täällä on ollut koko ajan rajat auki. Olisi suurempi uutinen, ettei uusi muunnos olisi täällä, Lehto arvioi.

– Ruotsissa on niin kova ylikuormitus sekä sairaaloissa että testauksessa, että mutaatioita ei kansanterveyslaitoksen mukaan ole hirveästi ehditty seurata. Todennäköisesti tautitapauksia on Ruotsissa enemmänkin, Lehto jatkaa.

"Testauskapasiteetti on käytännössä lopussa"

Ruotsin kansanterveyslaitos on antanut Briteistä Ruotsiin tuleville erityisiä ohjeita. Heille suositellaan 7 päivän omaehtoista karanteenia ja oireiden ilmaantuessa testeihin on mentävä.

– Ruotsissa on kymmeniä briteistä tulleita, jotka ovat käyneet testeissä. Briteistä saapuneita on siis todennäköisesti satoja, Lehto sanoo.

– Ongelma on, että testauskapasiteetti on käytännössä lopussa.

"Heillä on jo hätä"

Keväällä oikeastaan koko maailma seurasi tarkasti Ruotsin koronapolitiikkaa. Suomen länsinaapurissa kun asetettiin huomattavan vähän koronarajoituksia. Viime aikoina ote on kuitenkin huomattavasti tiukentunut.

Ruotsin kuningas Kaarle Kusta puolestaan totesi Ruotsin epäonnistuneen koronapandemian hoidossa.

– Ensimmäistä kertaa ruotsalaiset reagoivat nopeasti – oltiin melkein Suomen vauhdissa, mikä on täällä uutta, Lehto toteaa.

Yleinen mieliala Ruotsissa ei kuitenkaan Lehdon arvion mukaan ole erityisen huolestunut.

– Kodintarvikeliikkeeseen oli laitettu vartija ja sinne oli jono. Kasvomaskeja näytti olevan hyvin harvalla. Iso osa näyttäisi elävän aika huolettomasti, mutta osa on huolen jo ymmärtänyt. Ihmiset antavat enemmän tilaa. Täälläkin on siis herätty, joskin aika myöhäisessä vaiheessa, Lehto sanoo.

Viranomaisten keskuudessa tilanne on tyystin toinen.

– Heillä on jo hätä. Tästä kertovat myös uudet rajoitukset ja ohjeistukset, joita annetaan koko ajan. Tehohoitopaikat alkavat olla lopussa ja niitä varten yritetään saada lisää henkilökuntaa. 

Ruotsin lisäksi koronaviruksen uutta brittimuunnosta on löydetty ainakin Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Hollannissa, Australiassa ja Japanissa. 


Lue myös:

    Uusimmat