THL: Jogurtti kohtuudella syötynä ei erityisen vaarallista

THL rauhoittelee keskustelua jugurtin syöpäriskistä.

Aihe on noussut jälleen esille, kun Kauppalehti kertoi bioteknologiayritys Biohitin selvityksestä, jonka mukaan jugurtit sisältävät runsaasti syöpää aiheuttaa asetaldehydiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Jarmo Virtamo sanoo, ettei jugurtti kohtuudella käytettynä ole erityisen vaarallista.

– Asetaldehydia on jogurtin lisäksi muissakin raaka-aineissa. Syöpää lisäävä riski on käytännössä olematon, jos jogurttia syö kohtuudella ja monipuolisesti muuten. Tuskinpa sitä jogurttia kukaan syö litrakaupalla päivässä, Virtamo sanoo.

Kuinka paljon sitten jogurttia voi sitten kohtuudella päivässä syödä?

– Se varmasti riippuu valmisteesta ja siitä, kuinka paljon siinä on sitä asetaldehydiä. Uskoisin, että kaupan hyllyltä löytyvän normaalikokoisen jugurttipurkin sisällön voi rauhassa syödä.

Elintarvikkeiden turvallisuutta valvova Evira kertoo käynnistäneensä jo muutama vuosi sitten tutkimukset elintarvikkeiden sisältämistä asetaldehydipitoisuuksista. Virtamon mukaan terveysviranomaiset ovat tienneet jo pitkään, että asetaldehydi lisää riskiä sairastua ruuansulatuskanavien syöpiin.

Eviran nettisivujen mukaan aloite hankkeesta on yhä Euroopan komission käsiteltävänä.

(MTV3)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja