THL antoi ohjeet pääsiäisen viettoon korona-aikana, varoitus isompia juhlia suunnitteleville: "Merkittävä riski taudin leviämiselle"

5:03
Pääsiäislomasta saattaa tulla koronalinko Levillä – Lapin infektioylilääkäri kertoo tilanteen juuri nyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut ohjeensa pääsiäisen viettoon kireässä koronatilanteessa.

Kuten arvata saattaa, ohjeen keskeisimpänä sisältönä on sosiaalisten kontaktien vähentäminen ja juhlapyhien viettäminen oman pienen lähipiirin kesken.

– Vapaa-ajan matkustaminen sekä kotimaan sisällä että ulkomaille kannattaa jättää odottamaan epidemiatilanteen parantumista, THL viestii.

THL muistuttaa, että etenkin koronasta johtuva karanteeni- tai eristysaika pitää olla tartuntatautilääkärin määräämässä paikassa. Jos joutuu kuitenkin matkustamaan kotipaikkakunnan ulkopuolelle, olisi erityisen tärkeää tarkistaa ennakkoon alueen viranomaisohjeet, voimassa olevat rajoitukset, ja missä pääsee koronatestiin.

– Toivon, että ihmiset pohtisivat kaksi kertaa, onko lomailu muualla Suomessa kuin kotipaikkakunnalla tai omalla mökillä juuri tänä pääsiäisenä aivan välttämätöntä. Koronatilanne on erityisesti eteläisessä Suomessa ennätyslukemissa, ja ryhmämatkoihin, joita varten kerätään isompi kaveriporukka kokoon, liittyy merkittävä riski taudin leviämiselle. Näistä on saatu hiljattain esimerkkejä, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä.

Ylös, ulos ja turvavälit

Salmisen mukaan nyt on purettava hammasta ja pysyttävä pois after ski -riennoista samalla tapaa, miten valtaosa toimi vuodenvaihteessa ja hiihtolomilla.

– Yritetään yhdessä välttää takaiskut kevään aikana, niin pääsemme kaikki vapaammin kesälaitumille", Salminen jatkaa.

Hallitus pui parhaillaan liikkumisrajoitusten käyttöönottoa, joita THL on suositellut myös rajoituspalettiin mukaan. THL kannustaa kuitenkin ulkoilemaan ja nauttimaan keväisestä säästä, sillä riski saada koronavirustartunta ulkona liikkuessa on pieni.

Pääsiäispyhät alkavat ensi sunnuntaina Palmusunnuntain virpomisillä. THL suosittelee niiden järjestämistä ulkona oman lähipiirin kesken. Myös etävirpominen on monille tuttua vuoden takaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja