Tesloista robottitakseja jo ensi vuoden aikana? Muskilta jälleen rohkea lupaus

Tesla on esitellyt uuden, itse kehittämänsä piirin autojensa ”aivoiksi” Tesla Autonomy Day -tapahtumassa. Uuden piirin avulla Teslan tavoitteena on tehdä autoistaan itseajavia.

Teslan mukaan uudet Model 3, Model S ja Model X -autot toimitetaan jo sen omalla uudella piirillä varustettuna. Aiemmin Tesla käytti autoissaan Nvidian Drive-alustaa. Model S:n ja Model X:n osalta tuotannossa siirryttiin Teslan omaan piiriin noin kuukausi sitten ja Model 3:n osalta noin 10 päivää sitten.

Tesla ja sen toimitusjohtaja Elon Musk ovat jo pitkään puhuneet täydestä itseajamisesta yhtenä tulevana Teslan ominaisuutena. Toistaiseksi puheet ovat kuitenkin olleet todellisuutta suurempia, eikä Tesla ole onnistunut lunastamaan läheskään kaikkia Muskin lupauksia.

Muskin mukaan Tesloissa on nyt jo kaikki itseajamiseen tarvittavat laitteistot, ainoastaan ohjelmisto kaipaa enää päivitystä.

Tesla on myynyt autoihinsa jo pitkään Autopilot-pakettia 3 300 euron ja Täysin itsestään ajava -pakettia 5 400 euron lisähinnalla. Kyse on ajamista avustavista järjestelmistä. joiden ansiosta Tesla on jo pitkään voinut ajaa osittain itsenäisesti esimerkiksi maanteillä ja moottoriteillä – kuitenkin niin, että kuljettajan on pitänyt olla jatkuvasti valppaana ottamaan auto hallintaansa.

Jatkossa Autopilot-paketin on tarkoitus muuttua vakiovarusteeksi, mutta Teslan Suomen sivuilla muutosta ei ole vielä tapahtunut.

Muskin mukaan Tesla on jo pitkällä toisen sukupolven oman piirinsä kehityksen kanssa autoihin nyt tuodun ensimmäisen sukupolven piirin seuraajana. Parin vuoden päästä tulossa oleva seuraavan sukupolven piiri tulee olemaan vielä kolme kertaa parempi, vaikka nytkin autoihin lisätty piiri on jo markkinoiden paras Muskin mukaan.

Osana esitystä Autonomy-päivässään Tesla kertoi myös uudesta Robotaxi-palvelusta, jonka pitäisi olla tulossa päivityksenä vuoden 2020 aikana. Sen myötä Teslat voivat muuttua itseajaviksi robottitakseiksi.

Musk odottaa, että Teslat kehittyvät itseajaviksi niin, ettei kuljettajan huomiota enää tarvita, vuoden 2020 toiseen vuosineljännekseen mennessä.

Tarvittavien viranomaishyväksyntöjen jälkeen Teslan tavoitteena on sen jälkeen avata Robotaxi-verkosto ja siihen liittyvä toiminnallisuus sovelluksessa ensi vuoden aikana ainakin joillakin alueilla. Tesla-omistajat voisivat lisätä autonsa verkostoon ja tienata rahaa sen suorittamista kyydeistä.

Musk maalaili, että robottitaksina toimiva Model 3 -auto voisi tienata 30 000 dollaria vuodessa omistajalleen. Tästä syystä Muskin mukaan on järjetöntä taloudellisesta näkökulmasta hankkia mitään muuta autoa kuin Tesla. ”On taloudellisesti hullua ostaa mitään muuta kuin Tesla”, totesi Musk.

Kuten muihinkin Teslan ja Muskin väitteisiin itseajavista autoista, myös uusimpiin Robotaxi-verkostolupauksiin vuoden 2020 aikana kannattaa suhtautua huomattavalla varovaisuudella.

Lue myös:

    Uusimmat