Terveydenhuolto Suomessakin suurituloisten etuoikeus?

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n tuoreen tutkimuksen mukaan varakkaat käyttävät pienituloisia enemmän terveyspalveluita, siitä huolimatta että ovat yleensä keskimäärin pienituloisia terveempiä.

Tutkimustulos selittynee ainakin osin sillä, että työssäkäyvä väestö pääsee toimivan työterveyshuollon kautta hoitoon nopeammin kuin työelämän ulkopuolella oleva ja pienituloinen väestö.

Kun lääkäripalveluiden käyttö suhteutetaan hoidon tarpeeseen, suurituloiset käyttävät lääkäripalveluita eniten Suomessa, Puolassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Huomionarvoista tutkimustuloksissa oli myös se, että Suomessa käytetään yleislääkärikäyntien lisäksi runsaasti myös erikoislääkärin vastaanottoja. Erikoislääkärien käyttö olikin Suomessa eriarvoisinta heti Espanjan ja Ranskan jälkeen ja yhtä eriarvoista kuin Sveitsissä ja Virossa. Perinteisten lääkäripalveluiden lisäksi tutkimuksen mukaan myös hammaslääkärillä kävivät useammin juuri suurituloiset.

Tutkimuksen maissa pienituloiset käyttivät varakkaita enemmän terveyspalveluita vain Tanskassa, Belgiassa, Itävallassa, Ranskassa, Uudessa Seelannissa ja Kanadassa.

Uutispalvelu Duodecim

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat