Terveellistä rasvaa lautaselle: Näin paistat kalan oikein

Kala on pohjoisen ruokavalion superfoodia, jota on hyvä nauttia ainakin kahdesta kolmeen kertaan viikossa, muistuttaa Pro Kala ry.

Järvien, merten ja jokien monet kalalajit ovat ravintoaarteita, joita kannattaisi nauttia entistä monipuolisemmin. Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 ohjaa syömään kalaa eri kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa. Suomalaiset syövät kalaa viitisentoista kiloa vuodessa henkeä kohti, mutta suositeltava määrä olisi jopa noin puolet enemmän.

Pohjoisen ruokavalio on terveellinen

Viime vuosina on tutkittu paljon pohjoisen ruokavaliota, jossa painottuvat kalan lisäksi rypsiöljy, täysjyvävilja, marjat, juurekset ja vähärasvaiset maitovalmisteet. Pohjoisen ruokavaliota pidetään vähintään yhtä terveellisenä kuin Välimeren ruokavaliota.

Kalat kuuluvat pohjoisen terveyttä edistävään ruokavalioon, sillä ne ovat parhaita omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin lähteitä. Samalla kala-ateriasta saa myös hyvälaatuista proteiinia ja runsain mitoin muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Paljon kalaa syövät saavat enemmän ravintoaineita ja ovat terveempiä kuin muu väestö Suomessa. Kalaa syövät saavat esimerkiksi muita enemmän D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja seleeniä.

Näin valmistat kalan oikein:

–Kala kypsyy muutamassa minuutissa pannulla ja keitossa, älä kypsennä liikaa.

– Paista kalafilee ensin nahkapuolelta, kun kypsennät kalan pannulla.

– Kalan rasva on terveydelle edullista pehmeää rasvaa. Suosi kalanvalmistuksessakin pehmeitä rasvoja kuten öljyä ja kasvikermaa. Kun käytät maitotuotteita, valitse vähärasvaisia kermoja ja kermaviilejä.

– Kalalajin voi vaihtaa helposti toiseen reseptissä.

– Kokeile ennakkoluulottomasti eri makuyhdistelmiä!

Lähde: Pro Kala ry

Kokeile Jamie Oliverin helppoa ja nopeaa kalareseptiä: Kalasämpylät

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat