Huhtikuussa vietetään Sydänviikkoa. Terveellinen kuukausi on hyvä aloittaa leipomalla Kaurasämpyläsolmuja. Tässä maittavien sämpylöiden ohje, jossa voi myös hyödyntää pakkasesta vielä mahdollisesti löytyvää viime syksyn sienisatoa.
- n. 25 kpl
- 8 dl vettä tai piimää
- 50 g hiivaa
- 7 dl kauraleseitä
- n. ½ dl kuivattua sieni- tai kasvirouhetta tai yrttejä
- 2 rkl tummaa- tai fariinisokeria
- 2 tl Mineraalisuolaa
- (1-2 rkl kuminaa)
- 50 g Öljyä
- 12 dl Hiivaleipäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää lese, haluamasi maustavat aineet, öljy sekä vähitellen jauhot. Alusta hyvin taikinaksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Leivo kohonnut taikina pötköksi, paloittele se 25:een osaan. Leivo paloista 15-20 cm:n pituisia nauhoja ja solmi ne löysästi yksinkertaisiksi solmuiksi uunipellille kohoamaan. Voit laittaa nauhat myös sydämen muotoon, jolloin saat sydänsämpylöitä.
Anna kohota kaksinkertaisiksi. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.
Resepti: Arja Savela