Terve talo -ohjelmassa käynnistetty yli 80 hanketta

Teknologian kehittämiskeskuksen Terve talo -ohjelma on jo poikinut muutamia konkreettisia tuotteita muun muassa ilmanpuhdistustekniikan alalta. Viisivuotinen ohjelma on suunnilleen puolivälissä. Rahoituspäätöksen on tähän mennessä saanut yli 80 hanketta, joiden yhteenlaskettu arvo on reilut 70 miljoonaa markkaa. Ohjelman edistymistä puitiin tiistaina Helsingissä järjestetyssä vuosiseminaarissa.

-Uutta tietoa on tuotettu paljon, vaikka kaikkea ei saadakaan aivan heti vietyä käytäntöön, kertoo ohjelmapäällikkö Markku Rantama Suomen Kiinteistöliitosta.

Terve talo -ohjelman tarkoituksena on rakennuksen sisäilman ja terveysominaisuuksien parantaminen. Toisaalta ohjelman aikana yritetään kehittää sellaisia valmiita tuotteita ja palveluita, joilla olisi myös vientiarvoa. Keskeisiä tutkimusalueita ovat muun muassa ilmanvaihdon ja talotekniikan kehittäminen sekä kosteus- ja homeongelmat.

Yhtenä pilottikohteena on ollut Tuusulaan pian valmistuva Hengitysliiton ja Asuntosäätiön asuinrakennuskohde Tuusulan Silmu, josta on pyritty rakentamaan kokonaisvaltaisen terve talo. Ohjelmaan kuuluu sekä asuin- että toimitilahankkeita. Tekesin lisäksi mukana on rakennusalan yrityksiä ja järjestöjä sekä tutkimuslaitoksia ja viranomaisia.

Hyvä sisäilma lisää työtehoa

Toimistotilojen huono ilmanlaatu saattaa koitua yritykselle ennen pitkää kalliiksi. Laadukkaan sisäilman kustannukset ovat hyvin pienet verrattuna niihin kuluihin, joita yrityksille aiheutuu heikentyneestä työtehosta.

Ilmanlaatua voidaan parantaa lisäämällä ilmanvaihtoa ja vähentämällä saastelähteitä, joita voivat olla esimerkiksi erilaiset materiaalit, matot tai toimistotarvikkeet. -Korkealaatuisessa sisäilmassa toimistotyö on yli viisi prosenttia tehokkaampaa kuin keskiarvoisessa, kertoo professori Pawel Wargocki Tanskan teknillisestä korkeakoulusta.

Wargocki esitteli seminaarissa Tanskassa ja Ruotsissa toteutettuja tutkimuksia, joissa toimistotilan ilmanlaatua muuteltiin vaihtelemalla ilmastoinnin määrää ja saastelähteitä. -Muutaman prosentin kasvu työtehossa ei ehkä tunnu kovin suurelta, mutta kasvu saadaan aikaan hyvin pienillä investoinneilla, Wargocki sanoo.

Tuottava sisäilma on valittu Terve talo -ohjelman ensi vuoden teemaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja