Mainos

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto: "On valitettavaa, että joudumme tällaisiin painostustoimiin työnantajia kohtaan" – Liitot vauhdittavat tes-neuvottelujaan ylityökiellolla

9:29
Teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut etenevät nihkeästi.

Teollisuusliitto aloittaa maanantaina puoliltaöin ylityökiellon neljällä sopimusalallaan. Seuraavan viikon perjantaihin kestävän kiellon piirissä on noin satatuhatta työntekijää. Mukana ovat teknologiateollisuuden, pelti- ja teollisuuseristysalan ja malmikaivosten sopimusalat sekä puolustusministeriön työpaikat.

Myös Ammattiliitto Pro ilmoitti perjantaina aloittavansa ylityökiellon ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellon. Kielto koskee kaikkia Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen piirissä työskenteleviä toimihenkilöitä. Pro ilmoitti verkkosivuillaan Teknologiateollisuuden katkaisseen toimihenkilöiden työehtosopimusneuvottelut torstaina. Uusia neuvotteluaikoja ei ole sovittu.

Työantajapuolta edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoi ylityökieltojen hankaloittavan neuvotteluja ja vaikeuttavan yritysten toimintaa ja toimituksia asiakkaille.

– Teknologiateollisuus pitää kuitenkin myönteisenä, että liitoilla on edelleen neuvotteluyhteys. Työnantajapuolen tavoitteena on, että työmarkkinaratkaisut saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti, Helle sanoi tiedotteessa.

Neuvotteluissa päästiin Helteen mukaan pisimmälle Teollisuusliiton kanssa. Ratkaisu jäi hänen mukaansa kiinni ennen kaikkea kustannustasosta.

Eloranta: "Luokaton esitys"

Ylityökielloista kerrottiin sen jälkeen kun Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden väliset työehtosopimusneuvottelut päättyivät tuloksetta torstai-iltana. Sopimukset päättyivät lokakuun lopussa.

– On valitettavaa, että joudumme tällaisiin painostustoimiin työnantajia kohtaan. Teknologiateollisuuden uppiniskainen asenne neuvotteluissamme ei kuitenkaan jättänyt meille muuta vaihtoehtoa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi tiedotteessa.

Teollisuusliiton mukaan neuvotteluissa on ollut hankaluuksia erityisesti työaikaan liittyvissä kysymyksissä.

– Kun tähän lisätään hämmästyttävän pitkä lista epäasiallisia työehtojen heikennysesityksiä, jouduimme valitettavasti toteamaan, ettei neuvotteluissa ole nyt etenemisen mahdollisuutta, Aalto totesi.

Teknologiateollisuuden nyt ajamilla heikennyksillä työsuhteen ehtoihin ainoastaan heikennetään ilmapiiriä työpaikoilla ja huononnetaan siten samalla tuottavuuskehitystä, liitto linjasi.

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta moitti työnantajien esityksiä tviitissään.

– Luokaton esitys työnantajalta tuoda neuvottelupöytään vain heikennyksiä ja sopimusjärjestelmää murentavia aloitteita. Luottamusmiesten aseman heikentämisellä ei paikallinen sopiminen etene eikä luottamus lisäänny.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja