Tekö ne olitte? Suomalaispari innoitti tietämättään elokuvahahmot

Vieraana Sinikka Nopola 17:04

Kirjailija, pakinoitsija ja kolumnisti Sinikka Nopola kertoi Studio55.fi-ohjelmassa, että hänen luomiensa Eila ja Rampe -hahmojen esikuva on Tampereen taidemuseossa 2000-luvun alussa käynyt suomalaispariskunta.

Hämäläispariskunta Eila ja Rampe on seikkaillut Sinikka Nopolan kirjoissa sekä parhaillaan elokuvateattereissa pyörivässä elokuvassa Eila, Rampe ja Likka.

– Sain kummallisen välähdyksen joskus 2000-luvun alussa. Olin Tampereen taidemuseossa Tove Janssonin takautuvassa näyttelyssä. Siellä oli ehkä kuusikymppinen pariskunta, joka katseli Toven tauluja, Nopola aloitti kertomaan hahmojen synnystä.

– He etenivät (näyttelyn) viimeiseen vaiheeseen, joka oli hyvin abstrakti, siinä ei ollut enää mitään esittävää. Tämä rouva sanoi miehelle, jota hän selvästikin raahasi perässään siellä näyttelyssä, että ”katos nyt vähän, oo nyt vähän kiinnostunut näistä, kato kun se Tove Janssoni kehittyi vanhemmiten niinku modernimpaan suuntaan”. Se mies sanoi tosi masentuneena: ei se kyl ainaka yhtään parempaan suuntaan kehittyny.

Ja siitä se lähti.

– Silloin mä katsoin, että hei, tossahan on Eila ja Rampe. Se oli joku semmoinen alkusysäys näille hahmoille ehkä silloin.

Mitä Nopola kertoi uransa alkuvaiheista ja yhteistyöstä siskonsa Tiina Nopolan kanssa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat