Tekijän tuomio aleni hovissa, kun lapsi joutui uuden lain mukaisen lapsenraiskauksen uhriksi

Miten uusi laki kiristää seksuaalirikosten määrittelyä ja rangaistuksia? 9:52
Miten uusi laki kiristää seksuaalirikosten määrittelyä ja rangaistuksia, Huomenta Suomessa kysyttiin.

Rovaniemen hovioikeus alensi kolmikymppisen Achraf Ben Moussan vankeustuomiota, sillä se katsoi tämän syyllistyneen lievempään rikokseen, jota ei ollut vielä olemassa käräjäoikeuden antaessa tuomiotaan.

Oulun käräjäoikeus oli viime vuonna tuominnut miehen törkeästä lapsenraiskauksesta viiden vuoden vankeuteen. Hovioikeuden mukaan kyse oli kuitenkin pelkästä lapsenraiskauksesta.

Alaikäinen uhri raiskattiin vessassa

Käräjäoikeuden kuvauksen mukaan mies oli toverinsa kanssa tavannut kaksi teinityttöä, joiden kanssa he menivät juomaan alkoholia parkkihalliin. Sieltä he jatkoivat erääseen asuntoon.

Siellä toinen miehistä vei voimakkaasti päihtyneen alle 16-vuotiaan vessaan, jossa tyttö raiskattiin. Myöhemmin Ben Moussa meni samaan vessaan raiskaamaan uhrin toistamiseen. Kumpikin miehistä sai käräjäoikeudessa viiden vuoden vankeusrangaistuksen, minkä lisäksi kolmas mies sai runsaan kahden vuoden tuomion toisen tytön raiskaamisesta.

Hovioikeus: Tuomio uuden, lievemmän lain mukaan

Achraf Ben Moussa valitti päätöksestä hovioikeuteen vaatien syytteen hylkäämistä.

Hovioikeus katsoi, että mies oli toiminut niin kuin käräjäoikeus oli katsonut. Se kuitenkin katsoi, että mies piti tuomita tämän vuoden alussa voimaan tulleen lainsäädännön mukaisesti törkeän lapsenraiskauksen sijaan perusmuotoisesta lapsenraiskauksesta. 

Lievemmän rikosnimikkeen myötä vuonna 1992 syntyneen miehen vankeustuomio aleni 3 vuoden 6 kuukauden ehdottomaksi vankeudeksi.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden päätöstä siltä osin, että Achraf Ben Moussa määrättiin maksamaan uhrille 10 000 euron korvaukset.

Lue myös:

    Uusimmat