Täydellisen pihan salaisuus: ”Tuo sisustaminen ulos”

Kevät tarkoittaa monelle myös toisen olohuoneen eli pihan käyttöönottoa. 

Piha vaatii huoltoa ympäri vuoden, vaikka siellä viihtyisikin eniten vain lämpiminä kesäpäivinä. Kaunis piha pysyy moisena vain säännöllisellä hoidolla.

Jos pihasi kaipaa muutosta, aloita sunnittelutuokiolla. Mieti, miten eri toiminnot saisi käytännöllisimmin sopimaan pihamaalle. Suunnittele myös istutusalueet niin, että kaikki haluamasi kukat mahtuvat penkkiin, eivätkä jää toistensa varjoihin. Jätä esimerkiksi pensaiden juurakolle tilaa kasvaa.

Tällä muistilistalla loihdit takapihastasi täydellisen kesäkeitaan.

Hoida säännöllisesti

Pihan hoito vaatii paljon työtä: nurmikko tasausta, puut ja pensaat leikkausta, kukat kastelua ja pihamaa haravointia. Huoltotoimet kannattaa hoitaa säännöllisesti. Näin tekemättömät työt eivät pääse kasautumaan.

Istuta oikein

Kukkapenkkejä istuttaessa kannattaa panostaa suunnitteluun. Istuta kasvit niille sopiviin paikkoihin: kaipaavatko kasvisi aurinkoa vai viihtyvätkö ne paremmin varjossa? Voisiko kukkapenkin vihreät koostua eri aikoihin kukkivista lajikkeista, joista riittää iloa koko myöhään syksyyn saakka?

Karsi ja kierrätä

Kenen pihamaa ei täyttyisi toisinaan ylimääräisestä tavarasta?Toisinaan onkin hyvä käydä läpi terassin ja parvekkeen nurkat, ja lajitella tavarat takaisin paikoilleen.

Hanki pihalle, parvekkeella ja terassille tarvittaessa ulkotiloihin sopivia arkkuja tai senkkejä, jotka kätkevät sisäänsä kätevästi multasäkit, puutarhavälineet, lasten pihalelut ja kalusteiden pehmusteet.

Panosta kestävään kalustoon

Suomen sääolosuhteet asettavat omat haasteensa pihan kalustolle. Tosin nykyään löytää suuren valikoiman sateen, lumen ja auringon paahteen kestäviä kalusteita, joita ei tarvitse edes siirtää talveksi suojaan.

Satsaa laatuun, mutta älä myöskään unohda huoltaa kalusteita esimerkiksi säännöllisellä putsauksella tai öljyämisellä. Tekstiileistäkin löytyy runsaasti erilaisia kuoseja, jotka kestävät kastumista, eivätkä haalistu auringossa.

Sisusta myös piha

Viihtyisyyttä ja tunnelmaa luo tyylikäs sisutus. Sisustaminen täytyykin tuoda myös ulos!

Pihalle voi tuoda erilaisia tekstiilejä, lyhtyjä ja kynttiläkippoja ja muita pieniä ja isoja sisutustuotteita.

Tekstiileillä saa muutettua terassin tai parvekkeen tyylin hetkessä: valitse varpaiden alle pehmeä räsymatto tai muovinen raitamatto. Vaihtele tyynynpäällisiä ja tuo pihalle pehmeitä torkkupeittoja.

Lähde: ViihtyisäPiha Oy:n maisemasuunnittelija Eva Wuite ja puutarhuri Mia Oksanen Helsingin Messukeskuksen Kevätmessuilla

Lue myös:

    Uusimmat